terohonkasalo's blog

Olen pitkittänyt tämän arvion kirjoittamista tarkoituksella. Toisaalta Eye Of the Soundscape ei ole ihan pala kakkua kuunneltavaksi, ja toisaalta halusin antaa bändille aikaa. Odotin mitä tuleman pitää. Tänään he kertoivat, että jatkavat triona. Erinomaista. Elämä jatkuu ja joki virtaa. Kielikuva on vähän huono, antakaa anteeksi.

Riversiden edesmennyttä kitaristia Piotr Grudzińskia muistetaan ja häntä kunnioitetaan tällä tuplalla. Eye Of The Soundscape on upea paketti. Kun bändi lupasi ambient-henkisen levyn, epäilin, että se olisi täysin erilaista progressiivista musiikkia kuin mihin Riversidelta on totuttu. Onhan se ja toisaalta ei ole lainkaan. Uskon, että monet fanit yllättyvät tämän levyn kuullessaan, mutta positiivisesti. Itselleni kävi niin.

Suurimmilta osin Eye Of The Soundscape on kuin Pink Floydin hienoimpia utuiluja ja toisaalta mukana on vähän Ozric Tentaclesin tyyppisiä vetävämpiä rave-jytkytyksiä. Ettei ihan nimien heittelyksi mene, selvitetään nyt vielä, että levyllä kuullaan siis erilaisia versioita tutuista Riverside-kappaleista ja neljä uutta raitaa. Teoksen avaava Where The River Flows kuvaa kymmenen minuutin mitassaan mistä on kyse. Missä virtaa ja minne virtaa. Eteenpäin. Mariusz Dudan basson ajama Shine on aika lähellä ”normaalia” Riverside-biisiä. Voi siitä kyllä Joy Division tai Nine Inch Nails tulla mieleen. Äh, taas niitä nimiä. Kakkoslevyn avaa nimensä veroinen Sleepwalkers. Porcupine Tree on tehnyt jotain vastaavaa. Niin se vaan on, että muihin bändeihin on vertailtava. Ei tätä osaa muuten kuvailla. Eye Of The Soundscape voisi olla Robert Frippin soololevyiltä. Tiedättekö niiltä joilla on vain ääniä kauniisti ja sopivasti peräjälkeen. Kappale avautuu vähän hitaasti, mutta pitää kuulijan jännityksessä koko kestonsa ajan. Vähän kuin hyvä leffa tai kirja tai kappale. Mitä sieltä vielä tulee?

Ihan pelkkää yläpilveä Eye Of The Soundscape ei ole. Sekaan on mahtunut myös yllättävän tanssittava Machines. Kokonaisuutena levy on kuitenkin rauhallinen ja enimmäkseen pohdiskeleva. Tämän kanssa on hyvä rauhoittua ja miettiä kuinka hyvin kaikki kuitenkin on. Grudzieńille!

Tero Honkasalo