starter's blog

Colossuksen progesomen synty

Joskus toukokuuta 2015 juttelin Otso Pakarisen kanssa, ja Otso kertoi että Colossus lopettaa Colossus -lehden. Totesin että jonkinlainen sosiaalinen sivusto olisi ehkä looginen jatkumo
ja että sellainen olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten.
Otso totesi: "No, tee se!".
Katson vähän aikaa hölmönä ja sitten häivyin.
Aloi tutkia asiaa. Alussa oli mielessä että toteuttaisin sosiaaliset sivut Joomlalla, WordPressillä tai Drupalilla johon saa sosiaalisia ominaisuuksia, kunnes huomasin että asia on niin iso, että alla olevaa CMS:ää ei välttämättä tarvita – ja laajennukset olisivat kaikki kaupallisia ja maksaisivat sadan euron paikkeilla.

Teknologiasta
Aloin etsiä olisiko valmiita some-ohjelmia. Vaihtoehtoja löytyi kymmeniä. Loppujen lopuksi päädyin Oxwall -nimiseen ohjelmistoon koska se oli avointa lähdekoodia, ilmainen ja sillä tuntui olevan mukava määrä valmiita sopivan hintaisia laajennuksia. Eli sillä oli siis käyttäjiä, ei kukaan muuten kirjoittaisi laajennuksia. Ja jos sillä oli käyttäjiä, ohjelmisto olisi open sourcena jo putsautunut pahimmista bugeista, koska ohjelmisto oli versiota 1.7.4.

Toukokuussa asensin Oxwall 1.7.4:n. Ohjelmisto oli... tylsä ja ruma FB:n kopio. Välttelin asiaa pitkälle syyskuuhun kunnes aloin konfaamaan sitä oikein kasaan, ja sitten tuli ohjelmistoversion päivitys versioon 1.80. Päivitin sen... käsin, ohjelmisto oli jotenkin vioittunut. Tähän meni valehtelematta viikko.
Sitten – Oxwallin tuen avulla – se saatiin kasaan ja se toimii.
Laskujen mukaan konffaus ja päivitysrumba kesti about 2 viikkoa.
Ohjelmistoplugeihin on sijoitettu joku 100 E.
Haluaako joku yhdistykselle tms. oman sosiaalisen median?

Tilanne 7.1.2016
Ohjelmisto Oxwall on konfiguroitu ja lokalisoitu Colossukselle sopivaksi. Sivut ovat web-lehden ja sosiaalisen median hybridi ja sivuston artikkeliosuus on avointa katselulle, kun taas sosiaalinen media aukeaa vasta sivuille liityttäessä. Sivuilla on 114 rekisteröitynyttä käyttäjää, 18 editoria (oikeus kirjoittaa artikkeleita etc.) 3 muusikkoa (joilla oikeus omiin ilmoituksiin), 2 adminia ja 2 moderaattoria.

Eli vierailija ei saa kirjoittaa mitään, jäsen ei saa kirjoittaa artikkeleita ja muusikon ja editorin oikeudet ovat käytännössä samat. (Roolit luotu lähinnä sen takia että tulevaisuudessa nämä roolit saattavat eriytyä enemmän).

Ja kukaan ei saa lähettää viedoita? Häh? Miksi?
Tähän on kaksi syytä.
1. Palvelin jolla colossus.fi sijaitsee, ei ole erikoistunut videoiden streamaukseen. Jos haluatte videon toistuvan hyvin, käyttäkää Vimeota tai YouTubea. (Muuten: YouTube kompressoi kaiken sinne lähetetyn audion automaattisesti).
2. En halua käydä tutkimaan mitä sinne lähetetään. Teen admin-duunia muun sälän ohessa ja mulla ei ole aikaa katsoa onko sisältö lakien mukaista. (Lähinnä tekijänoikeuslait)

Samoista syistä sivuille ei ole ajatus lähettää audiotiedostoja. 
Lähettäkää musiikki siihen suunniteltuun palveluun, esim. Bandcamp tai Soundcloud josta se voidaan linkata colossus.fi:n sivuille.

Tulevaisuus

  • sellanen arvailu on mielessä että tätä vauhtia vuoden loppuun mennessä voisi olla joku 250, jopa 500 käyttäjää
  • sivuston ulkoasu ja ominaisuudet tulevat oikeastaan ihan varmasti pikkuhiljaa muuttumaan (= lisää ominaisuuksia, parempi ulkoasu), mutta mainoksia ei tule, paitsi sivuston käyttäjiltä (jota varten on jäsenrooli "muusikko").
  • uusia mahdollisia ominaisuuksia: Keikkojen live streamaus? Ja paljon muuta....

Terveisin

Admin, Kimmo Kivelä