mattip's blog

Suomessakin on nyt zeuhl-tyyppiseen progeen suuntautunut uusi yhtye, Dai Kaht, jonka levy sai täällä lämpimän vastaanoton. Ja syksyllä saapuu maahamme itse Magma. On siis perusteltua nostaa esille myös tämä zeuhliksi luokiteltu italialaisyhtye. No, verukkeet sikseen: Mathematical Mother on harvinaisen hieno ja omaperäinen progeteos. Tietyt tyylilliset yhtymäkohdat Magmaan ovat toki olemassa, mutta väitän, että U.T.O. onnistuu uudella kolmosalbumillaan valloittamaan kuulijansa täysin omilla ansioillaan. Monenlaisia eri aineksia sisältävä musiikki on tuotannollisesti äärimmäisen notkeaa ja hiottua. Sähköisen progekoukeroisuuden rinnalla kulkee taidemusiikki- ja jazzvivahteinen akustisuus mm. pianon, saksofonien ja perkussioiden myötä. Yksittäisistä soittimista myös basson taiturimaisuus kiinnittää huomion.

Kaiken kuitenkin kruunaa Ana Torres Frailen vahva ja kaunis (sopraano)ääni, joka taipuu luontevasti niin oopperamaisuuteen kuin intiimimpäänkin ilmaisuun. Enemmän tai vähemmän kuoromaisia miesääniäkin kuullaan. Kielenä on italia, mutta Magman tavoin laulua on käytetty paljolti soittimenomaisesti, ja musiikissa on runsaasti ihan instrumentaalisiakin jaksoja. Heti alkuun 14-minuuttinen, upeasti soljuva eepos 'Terra cava' nostaa odotukset huolestuttavan korkealle koko levyn suhteen, mutta se ei jää ainoaksi kohokohdaksi. Paikoitellen nopeatahtinen kompleksisuus uhkaa käydä turhan levottomaksi omaan makuuni; tilanteen pelastaa ajoissa esimerkiksi 'Architettura dell'Acquan' rauhaisa akustinen alkupuoli.

'Elogio del dubbio' vaihtuu Gentle Giant -tyyppisistä funksävyistä Dead Can Danceä muistuttavaan eteerisyyteen itämaisin maustein. Gootti- ja jazzsävyt ovat sulassa sovussa kappaleella 'Citta infinite', jolla yksi monista vierailijamuusikoista soittaa tyylikkään vibrafonisoolon. Jos arvostat edellä mainittuja yhtyeitä, hivenen oopperamaista naislaulajaa sekä taidokasta soitantaa, Mathematical Motherilla on hyvät edellytykset nousta vuoden parhaimpien progealbumien joukkoon sinunkin kohdallasi.