mattip's blog

(RockAdillo 2019) Suomen mielenkiintoisimpiin fuusioyhtyeisiin lukeutunut XL teki viimeisen studiolevynsä vuonna 2003 ja piti jäähyväiskeikkansa seuraavana vuonna. Sen jälkeen ryhmän molemmat luovat voimat, kitaristi Jarmo Saari ja vibrafonisti Arttu Takalo, ovat olleet haluttuja yhteistyökumppaneita niin popin kuin jazzin kentällä sekä tehneet kunnioitettavan uran sooloartisteina. Toukokuussa 2019 ilmestynyttä Themanintheshadowsia edeltänyt albumi L'Alliance Takalo (2017) esitteli virkeästi svengaavan kvartetin, johon kuuluvat haitaristi Niko Kumpuvaara, kontrabasisti Ville Herrala ja rumpali Ville Pynssi. Säveltäjä Takalo soittaa sähkövibrafonien lisäksi ksylofonia, kellopeliä, pianoa, syntikoita, rumpuluuppeja ja lisäperkussioita. Levyn 11 kappaletta ovat syntyneet vuosina 2015 - 2018.

Ytimekkään lyhyt avausraita 'Hollow Men (Introitus)' päristelee rumpuja ja kilkattelee kellopeliä kuin kutsuna kuulijalle. Tempoltaan vaihteleva 'July' sisältää hyväntuulisen letkeitä melodioita, joita Takalo ja Kumpuvaara yhdessä ja erikseen loihtivat instrumenteistaan. Hypnoottinen rumpubiitti kolmosraidalla tarjoaa yhden esimerkin Takalon genrevapaasta musiikillisesta ajattelusta. Fuusiojazziahan tämä musiikki tunnistettavasti on, mutta ei millään muotoa kaavoihin kangistunutta tai yllätyksetöntä. Näin ollen progekin on laajasti miellettynä käyttökelpoinen termi tässä yhteydessä. Varjoisasta nimestään huolimatta albumi on enimmäkseen valoisaa ja paikoin jopa hilpeää soitantaa. On vaikeaa olla heilumatta viehättävällä tavalla vanhanaikaisen 'Old & Gayn' tahtiin. Herkempiä ja pohdiskelevampia sävyjä edustaa mm. 'Summer Rain'. Vibrafoni soi niin kauniisti Takalon käsissä, että omaan makuuni hieman pienempikin haitarin annostelu levyllä riittäisi -- vaikka tyylikästä ja vivahteikasta on toki myös Kumpuvaaran panos harmoniseen ja orgaaniseen soundimaailmaan. Taitava rytmiryhmäkään ei jää varjoihin luimistelemaan.

"Olen jatkanut tätäkin albumia työstäessä hyväksi havaitsemaani metodia", Takalo kertoo mediatiedotteessa. "Poimi/keksi ensin nimi teokselle ja tee sitten luonnoksia uutta sävellystä varten. Ympäröivä maailma ja sen ilmiöt ja erittäin taitavat kollegat vievät prosessia eteenpäin." Erittäin toimiva työskentelytapa tuntuu olevan!