haroldthebarrel's blog

Ensimmäinen Spockareiden tuoreehkon levyn herättämä ajatus oli, että yhtye on kehittänyt itselleen (luultavasti) tiedostamattoman tarpeen olla uusi Kansas. Toinen oivallus on se, että miksen ole oivaltanut tätä aikaisemmin, sillä onhan bändi kai joskus myöntänytkin Kansas-vaikutteet? Vai koskeeko oivallus ja tarve vain tätä uusinta levyä? Jopa laulusolisti Ted Leonardin ääneen on vanhemmiten tullut selkeitä Steve Walsh -viboja. Kolmas oivallus levyn noin neljännen kuuntelukerran jälkeen on se, että levyllä on paljon tuttua eikä mistään Kansas-pastissista tietenkään olekaan kyse. Täytyy myöntää, etten ole viime vuosina seurannut yhtyeen uraa tai levytyksiä mitenkään aktiivisesti. Kertakuuntelu per levy on yleensä riittänyt. Ehkä tauko on tehnyt sekä Haroldille että Spockareille hyvää, sillä tätä uutta levyä kuuntelee ihan mielellään. Jonkunlainen rentous ja vaivattomuus kuuluu läpi levyn ja biisimateriaalikin on mallikasta. Yhtyeen ominaispiirteet, kuten hienot laulustemmat ja orgaaniset soundit, kuuluvat siis tälläkin levyllä. Ja melodioitahan nämä herrat ovat aina osanneet tehdä, Neal Morsen kanssa tai ilman.

Aloitusbiisi To Breathe Another Dayn kertsi rokkaa ja tarttuu, What Becomes of Me on sävellyksenä yksi levyn hienoimmista, So This is Life on velkaa Beatleseille, One So Wise luultavasti eniten "Spock's Beardmainen" biisi hienoine sooloineen, Box of Spiders & Beginnings muodostavat komean progeanthem-parin, jonka jälkimmäisessä biisissä Kansas-vaikutteet taas nostavat päätään. Näin muutaman biisin mainitakseni. "Kakkos-cd" eli Cutting Room Floor EP (ylijäämäbiisejä?) sisältää hitusen leppoisampaa ja melodisempaa matskua sekä luultavasti levyn "progeimman" instrumentaalin Armageddon Nervous. Muutaman kerran levyn kuunneltuani olen siis tyytyväinen, joskin mieleen hiipii ajatus siitä, ettei yhtyeen soundien päivittämisen kokeileminen ainakaan minua haittaisi.

Mainittakoon vielä, että rumpuihin on palannut Nick D'Virgilio, mutta vain tämän levyn äänitysten ajaksi, ei siis rundille. Ja syksyllähän Spock's Beard suuntaa levy-yhtiönsä InsideOutin 25-juhlakiertueelle yhdessä Roine Stoltin ja Flower Kingsien kera!