haroldthebarrel's blog

Minulla ei ole kovin vahvaa luottoa nykyään Yesissä bassottelevan Billy Sherwoodin tekemisiin. Näiltä sivuilta löytyy miehen viimeisimmän soololevyn lyttäävä arvio, eikä tämä Circa-projektin kolmoslevykään vakuuta. Sherwoodin (laulu, kitara) lisäksi kosketinsoittaja Tony Kaye on edelleen messissä, samoin jo useamman vuoden projektissa vaikuttaneet basisti Rick Tierney ja rumpali Scott Connor (vuonna 2007 ilmestyneellä debyytillä rumpuja soitti vielä Yes-mies Alan White).

Tuulimyllylaakso-levy ei meinaa lähteä käyntiin lainkaan. Vaikka aloitusbiisi Silent Resolve onkin mukavan kevyt ja melodinen, se pyörii yhden ja saman sointukulun ympärillä, ja aika pian paljastuu koko levyn toiminta-ajatus: Circa pyrkii tekemään Yesiltä kuulostavaa musiikkia yhden entisen ja yhden nykyisen Yes-jäsenyyden oikeuttamalla mandaatilla. Levyn kaikki kappaleet ovat ns. progemittaisia ja päätösraita Our Place Under the Sun on paitsi levyn pisin, myös se perinteinen "laajamuotoinen" teos, jolla on kuulijalle eniten annettavaa, temponvaihteluineen ja monine instrumentaaliosineen - myönnettävä on, että kappaletta kuuntelee paikoin jopa ihan mielellään. Tässä vaiheessa täytyy kuitenkin taas huomauttaa, ettei tällä eikä millään muullakaan levyn biiseistä ole ainuttakaan omaa ideaa, ainoastaan lukuisia kertoja jo käytettyjen ainesten kierrättämistä. Circan musiikista puuttuu omaleimaisuus ja pahimmillaan se kierrättää Yesiltä pöllittyjä ideoita huonosti ja takuulla myös tietoisen laskelmoidusti. Billy Sherwoodilla on miellyttävän väritön ääni, mutta kitaristina...no, kannattaa kuunnella levyn kakkosbiisi Empire Over'in sietämätön alku.

Eli: kokonaisuutena hieman parempi levy kuin Sherwoodin soolo Citizen ja ehkä levyä voi varauksella suositella Yesmäisestä musiikista pitäville, mutta itse en usko kuuntelevani sitä kolmatta kertaa. Korostan vielä, ettei minulla ole mitään Sherwoodia vastaan henkilökohtaisesti eikä levyn sisällöstä tietenkään voi syyttää yksinomaan häntä. Päätän arvion positiivisiin viboihin: levyllä on vain neljä biisiä ja sen kansi on ihan hieno.