haroldthebarrel's blog

Kesällä Tuskassa nähty Vuur julkaisee vasta nyt debyyttinsä. Lähdetäänpä siitä, että Anneke van Giersbergen on ihana nainen ja hänellä on upea ääni. Tuo ääni on nyt naitettu syvällä muriseviin kitaroihin ja kunnianhimoiseen progressiiviseen metalliin, eikä lopputulos ole ihan helppo niellä. Sanoituksellinen tematiikka liittyy suurkaupunkeihin ja vapauteen, levyn nimessä mainitut In This Moment -sanat toistuvat levyllä usein. Musiikillisesti: jossain on sanottu, että tällä levyllä Anneke palaa The Gatheringin maailmaan, jossa raskas metalli ja kuulas tunnelmointi kulkivat kauniisti käsi kädessä. No, metallista mättöä, kunnianhimoista, joskin lopulta yllättävänkin suoraviivaista meininkiä ja runsaasti hienoja melodioita - eli modernia metallia tämä levy enimmäkseen sisältää. Eipä tainnut The Gathering kuitenkaan ihan näin raskaasti kitaroitaan kurittaa.

Aloitusraita My Champion - Berlin paljastaa kupletin juonen ja seuraava, tempoltaan paikoin jopa laahaavaksi painuva Time - Rotterdam pistää hitusen jo ahistamaan. Neljän melko metallisen kappaleen jälkeen Freedom-Rio:n melodinen ja rauhallinen alku vetää hymyn korviin, mutta eipä mene kauaa kun taas möyritään kitaroilla, joskaan ei kouraista niin syvältä kuin edeltävissä kappaleissa. Ilman tätä soundiratkaisua biisi olisi ollut helmempi. Mainittakoon yksittäisistä biiseistä vielä levyn päättävä komea Reunite! - Paris.

Vaikka kuinka halutaan korostaa sitä, että Vuur on nimenomaan yhtye, niin kyllähän sinänsä pätevästi soittava (enimmäkseen hollantilaismuusikoista koostuva) ryhmä Anneken taustalla jää melko persoonattomaksi. Tavallaan levystä tulee ristiriitainen fiilis - soundimaailma on enimmäkseen niin lohduton ja kolkko, että levy turruttaa ja jättää kylmäksi, toisaalta Anneken kaunis laulu ja hienot laulumelodiat saavat ihon kanalihalle. Harvoin muuten levyn kansi kuvastaa näin hyvin sen sisältöä ! Vaikka levy varmasti metallipäitä miellyttääkin, ehdotan että seuraavalle levylle tuodaan lisää variaatiota soundeihin sekä ilmavuutta. Kerrottakoon vielä, että Suomen ystävänä tunnettu ja maassamme usein vieraillut upea taiteilija Anneke on nimennyt yhden Vuur-levyn parempaan puoliskoon kuuluvista kappaleista 'Your Glorious Light Will Shine - Helsinki':ksi, ja että Amorphiksen Esa toimii levyllä vierailevana säveltäjänä. Torilla tavataan to-ril-la.