Teijo's blog

The Gentleman Losers on kiitettävästi nopeuttanut julkaisutahtiaan. Viimeisestä Permanently Midnight -julkaisusta ei ole kulunut kuin vuosi, tätä ennen helsinkiläisduo julkaisi kaksi kokopitkää albumia edellisen vuosikymmenen puolella, useamman vuoden erolla vieläpä. Uusin tuotos on levytetty Sounds of Silence -levymerkille. Kyseessä on pieni ”boutique” -levymerkki, joka tekee fyysisistä levyistä rajoitettuja painoksia ja panostaa erityisesti median käsintehdyn makuiseen ulkoasuun. Tämä onkin varsin hyvä konsepti, jos haluaa nauttia levykokonaisuuksista konkreettisemmin kuin vain kasvottomana stream-palveluna. Moni pitää konkreettisesta, käsin hiveltävästä paketista - näin levyyn voi muodostua läheisempi suhde kuin vain hakemistoon tiedostoja. Edellinen levyhän julkaistiin valokuvakirjaformaatissa ja kieltämättä miellyttääväähän sitä on selailla levy kuuntelun lomassa. Uuden levyn kartonkikääreeseen näyttää liimatun polaroid-kuvan, jossa on syksyinen maisema jostain autiosta puistosta. Tyylikäs, tunnelmaan virittävä kansi. Gentlemen take Polaroids, kuten David Sylvian aikoinaan sanoitteli.

 

Mutta itse musiikilliseen sisältöön. Avausraita jo imee vastustamattomasti analogiseen lo-fi-maailmaan kirskahtelevine jousikaikuineen. Vaikka muuhun musiikkiin viittaaminen alkaa jo oman arvosteluhistorian kannalta olla varsin rasittavaa, niin en malta siltikään olla vertaamatta kappaleen tunnelmaa 70-luvun taitteen Pink Floydiin, Meddle-levyyn erityisesti. David Gilmourmaiset liu´utukset, siis... Ja vahvoissa tunnelmissa jatketaan. Nimiraita kaikessa yksinkertaisuudessaan painokkaine pianosointuineen soi suorastaan piinaavan kauniisti, kuten myös kitaratunnelmointi Book of Leaves:issä. Kappalenimi Always Crash in the Same Wave houkuttaa ajatukset Bowien Berliinin-kauteen, mutta vaikka yhtyeen musiikissa tietysti Low:n ja Heroesin b-puolien sukulaisuutta onkin, niin ehkä kyse on kuitenkin nimikkeellisestä sattumasta. Viime levystä poiketen laulettuja kappaleita ei ole, tosin yhdellä raidalla on puheosuus, jonka tulkitsee brittiläinen mediataiteilija Oliver Whitehead. Fish Roam in Winter Water on meditatiivinen, unenomainen runo jäätyneen järven ylittävästä kulkijasta. Turning to Gold on toisteisiin pianon kolmisointuihin nojaava kaunis ”balladi”, joka taitaa olla levyn Sigur Rós -henkisintä materiaalia. Levyn päätösraita sisältää taas hieman enemmän koskettimia ja todella lähes epävireeseen sortuvat mellotron-huilut maalaavat arkaaista musiikillista maisemaa.

Kansitietojen mukaan muita avustajia ei levyllä tällä kertaa ole, vaan kaiken on tuottanut veljekset Ville ja Samu Kuukka. The Genteleman Loserseja on viimeinkin erittäin harvinainen tilaisuus kokea livenä Suomessa. Viimeisten tietojen mukaan bändi esiintyy Kansallisteatterin alakerran Lovi-klubilla huhtikuun 25 päivä. Kannattaa olla kuulolla.