Teijo's blog

 

”Erikoisyhtye” Ajaton, jonka haastattelu löytyy Colossuksen printtinumerosta 46, on julkaissut vihdoin odotetun debyyttialbuminsa. Alun perin laulajan, gambistin, huilistin ja moogin soittajan muodostama kvartetti on kokenut tähän mennessä soittajavaihdoksen huilisti Sonny Heinisen jättäydyttyä yhtyeen riveistä. Tilalle on löytynyt bandeonisti Henrik Sandås, joka on nuorin bändin jäsenistä (s. 1981), mutta kivenkova tango nuevo-ammattilainen. Hän on soittimensa yksi harvoista taitajista tässä maassa ja soittaa vaativaa instrumenttiaan paitsi Ajattomassa, lukuisten muiden projektien lisäksi Tanguedia- ja Otra Vez -yhtyeissä.

Muut jäsenet ovat siis gambisti Mikko Perkola, kosketinsoittaja Kari Ikonen sekä bändin laulaja liideri Mia Simanainen. Kymmenen keikkaa käsittävä levyjulkistuskiertue käynnistyi tämän vuoden syyskuussa. Kävin jututtamassa Miaa hieman ennen kiertuesarjan alkua Helsingissä.

 

Ensilevynne on vihdoin ilmestynyt, onnittelut. Elixir on levyn nimi. Mistäs tällainen nimi?

- Elixirhän tarkoittaa viisasten kiveä. Se on joku tällainen alkemistien aine, jota he ovat aikoinaan etsineet. Ja meillä on tämä ajattomuuden aspekti, ja seilataan vähän jossain… no, ei ihan maassa, vaan aina jossain ei-olevassa. Siksi minusta tuntui, että se on nyt juuri oikea nimi levylle. Viisasten kivi, joka tekee meidät kuolemattomaksi!

Se on siis julkaistu nyt vinyylinä ja puulevynä. Mikä ihme on puulevy?

- No, se on vanerinen CD:n kokoinen puukiekko, johon on leimattu bändin ja levyn nimi, vuosiluku, sekä WD eli Wood Disc. Takapuolella on numerointi, eli kun niitä on tehty 300 kpl niin levyn järjestysnumero ja latauskoodi, josta sen varsinaisen musiikin saa ladattua. Puulevy itsessään on pahvikotelossa jossa on kansitaide hieman CD:n tapaan. Vinyyli-LP:n painosmäärä on sama, eli 300 kpl. Painos on pieni, eikä levy-yhtiöllä yksinkertaisesti kannata tehdä sekä vinyyli- että CD-painosta. Levyt myyvät ylipäätään niin huonosti. Koska halusin kuitenkin pelkän latauskoodilapun sijaan jotain konkreettisempaa, Karin kanssa keksimme tämän puulevyidean.

 

Tämä ei siis ole mikään valmis formaatti, vaan ihan oma erikoisuutenne. Teidänhän kannattaa patentoida tämä!

 

- No niinpä! Tämähän on toisaalta ihan hulluutta käyttää aikaa ja energiaa tällaiseen, mutta en halunnut että kukaan muu tekee tätä ennen meitä. Onhan se kiva, että on todella jotain konkreettisempaa kädessä kuin paperilappu. Julkaisija Eclipse ei ole tätä puulevyä tehnyt, vaan me olemme tämän itse tilanneet ja teettäneet. Eclipseltä olemme saaneet vain ne latauskoodit ja tarrat. Haimme tosiaan itse ensin nämä vanerilevyt ja laserleikkauttaneet. Itse suunnittelin ja tilasin leimasimen jolla leimata levyn etupuolen. Graafikon kanssa suunnittelimme kannen ja pahvikoteloinnin hankimme myös erikseen. Kansikuva on Otto Mäkilän (1904-1955) maalaus Kesäyö (1938, maalaus löytyy Ateneumin kokoelmista). Mäkilä oli vähän samanhenkinen modernistitaiteilija kuin Helvi Juvonen, jonka tekstejä olen käyttänyt omissa lauluissani.

Kerrotko vähän levylle päätyneistä kappaleista.

 

- Alun perin meillä oli kahdeksan kappaletta tulossa, mutta yksi jätettiin vinyyliltä pois, koska ne olisi ollut liian vaikea sovittaa kahdelle puolelle. Ei uskallettu ottaa riskejä sen puoleen, että kaivertaja olisi joutunut ongelmiin tämän kanssa. Paljastetaan sen verran, että vinyyliltä puuttuva kappale on Agda Airi. Se on siis ”puulevyllä” mukana päätösraitana. Tosin, LP:n mukanahan tulee myös latauskoodi, joten sen saa joka tapauksessa digitaalisena vinyylinkin hankkinut. Agda Airi muuten on jo levytetty kerran, se on minun Ahava-bändini ensimmisellä levyllä. Samoin kuin Ajattomankin kanssa esitetty Kieloniityllä-kappale, joka on myös Ahavan Matka-levyllä live-versiona.

 

Ylen studionauhoitus tehtiin muistaakseni vanhalla kokoonpanolla.

- Kyllä, Sonny oli mukana vielä silloin. Henrik tuli ensin tuuraamaan keikoille, mutta Sonnyn ilmoitettua lopettamisestaan jatkoimme edelleen treenaamista Henrikin kanssa, joten tällaisella koostumuksella jatketaan.

Levyntekemisprosessista: Jossain YLEn haastattelussa mainitsit tämän bändin olevan parhaimmillaan livenä. Eli onko tämä toteutettu nyt studiolivenä vai miten?

- No tämä levy toteutettiin tosiaan siten, että meillä oli Kanneltalolla keikka. Äänitimme sen keikan, mutta tarkoituksena oli seuraavana päivänä soittaa tyhjälle salille ja äänitttää sekin niin että tehdään ”varaversioita” jos varsinaisen konsertin aikana kappaleet eivät onnistu ihan täysin. Sitten siinä kävi niin, että Henrik sairastui seuraavana päivänä, joten jouduimme tekemään tuon tyhjän salin äänityskeikan myöhemmin toukokuussa. Lopulta tuolta äänityssessiokeikalta valikoituikin levyn kaikki kappaleet yhtä lukuunottamatta. Luna 17B on se yleisön kanssa äänitetty livekappale. Sitä ei missään siis lue, että se on live. Itse asiassa Kari editoi sitä vähän lyhyemmäksi ja taisi myös äänittää moogilla pari päälleäänitysraitaa, tästä syystä sitä ei voi ihan liveotoksi kutsua. Yleisöaaniä ei siellä kuulu.

 

Ja kiertue on nyt käynnistymässä...

 

- Kyllä, kymmenen keikkaa, hieman Itä-Suomeen painottuen. Tampere taitaa olla läntisin paikka. Helsingissä soitamme Lapinlahden sairaalassa.

 

Onko luvassa olevien keikkojen settilistassa myös materiaalia levyn ulkopuolelta?

 

- Kyllä, esimerkiksi Bottom Ice-kappale ja Kanneltalollakin soinut August Night. Nämä ovat vähän rytmisempiä kappaleita, ja koska ne eivät ole levyllä, niin levyn kokonaisilme on jäänyt tosiaan vähän rauhallisemmaksi.

 

Kieli ei ilmeisesti ole ongelma, sekä suomeksi että englanniksi

 

- Niin. Tosin nyt tämä levy on kyllä täysin englanninkielinen. Toisen bändini, Ahavan, ensimmäinen levy oli sekä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tätä joku kritisoikin linjattomuudesta, mutta minä tuumasin, että nyt vasta mennäänkin ilman linjaa! Että en anna sellaisen vaikuttaa - mutta tässä vaiheessa tämän bändin kanssa päätin, että nyt kuitenkin valitsen sen englannin. Että ihmiset ymmärtäisivät sanat ulkomaillakin. Voi olla että ongelma on toisaalta markkinoilla eikä sillä mitä ihmiset kuuntelevat. Nyt kiertueelle on kyllä valmistunut yksi uusi suomenkielinen kappale. Levyllä muuten puolessa kappaleista ei ole varsinaista tekstiä, niissä ääni on instrumentti muiden joukossa.

 

Onko muuten treenien ja konserttien järjestäminen hankalaa jäsenten asuinpaikkojen suhteen? Muistaakseni Mikko esimerkiksi asuu Lahdessa

 

- Mikko on muuttanut Lahdesta Helsinkiin, mutta Henrik toisaalta asuu Jyväskylässä! Tämän vuoden puolella on ollut noin kymmenkunta treeniä, näin ennen kiertuetta vähän tiuhempaan tahtiin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oma haasteensa siis treenien suhteen. Onko muuten koko bändi kollektiivisesti sitä mieltä, että levy on onnistunut?

 

- Kyllä ovat kaikki näin ilmaisseet! Sehän tässä on myös mukavaa, että kaikki odottavat tätä kiertuetta. Että saadaan mennä ja soittaa. Usein se on myös niin, että kiertueen loppupuolella sitten melkein ollaan suru puserossa siitä kun keikat loppuu, kun oli niin hyvä meininki päällä…

 

Kirjoitatko biisit kokonaan valmiiksi jokaiselle vai miten kappaleet muotoutuvat?

 

- No olen kokeillut siis kokonaista sovitusta tehdä, mutta käytännössä se meni aina niin, että asioita kokeillaan. Eli kirjoitan oman laulustemmani, lisään sointumerkit ja loput nuotit sopimalla ja hiomalla. En osannut niin paljoa valmiiksi sovittaa. Kari on enemmän säveltäjä, häneltä tulee valmiimpia ideoita kunkin soitettavaksi. Mutta muuten aika kansanmusiikkipohjalta mennään. Improvisaatio-osuudet eivät olleetkaan muuten mikään ongelma, toisin kuin alkuun vähän pelkäsin. Ja meidän soitinvalikoimassamme ei ole varsinaisia rytmisoittimia, niin onkin hyvin mielenkiintoista työstää rytmipuoli musiikkiimme.

Mikä on suosikkiesiintymispaikkasi?

 

- Vaikea sanoa, olen ollut niin innoissani näistä kaikista keikkapaikoista, etten osaa nimetä suosikkia..! No, yksi poikkeuksellinen klubikeikka jäi mieleen Lahdessa. Paikka oli aivan täynnä, stage oli tosi pieni. Meillä oli äänimies, joka onneksi hoiti homman niin, että kyllä se musiikkikin sieltä sitten kuului. Se oli ensimmäinen tuon kaltainen klubikeikka – josta tosin ensin ajattelin että eihän se sovi ollenkaan tälle bändille, mutta sitten se kuitenkin toimi! Ympäristö sai meidät soittamaan sen ympäristön mukaan. Pieni kamarimusiikkisali tai vastaava on kuitenkin omasta mielestäni paras meille.

 

Tuleeko levy streamauspalveluihin?

 

- Ainakin iTunesissa se pitäisi jo olla, Spotifystä en ole niin varma, voi olla että tulee sinnekin.

 

Selvä, Colossus kiittää haastattelusta. Tarkistetaan asia, kuunnellaan levyä ja toivotaan että väkeä riittää kiertueelle!