Teijo's blog

Temppeliaukion kirkko Helsingin Etu-Töölössä on osoittautunut monipuoliseksi musiikiareenaksi. Mainion akustiikkansa ja jännittävän kupolimuotonsa ansiosta se sopii erittäin hyvin myös vaihtoehtomusiikin esityspaikaksi. Onhan rakennus melkoisen progressiivisesti muotoiltu ja jopa rakennettu eurooppalaisen progen merkkivuotena 1969. Aiemmin allekirjoittanut on kuullut siellä muiden muassa Sid Hillen ja Rasmus Hedlundin elektronisia settejä. Eipä ihme, että jo parin vuoden ajan paikkaansa vakiinnuttanut, Töölön seurakunnan järjestämä Resonanssi-klubi kutsui nyt Esa Kotilaisen levyjulkistuskeikalle kupolin alle. Suomalaisten syntikkavelhojen kantaisä Esa Kotilainen esiintyi tiettävästi jo toista kertaa Temppeliaukiolla, joten uuden Tellus -albumin esittäminen oli luonteva tapa jatkaa käytäntöä.

Klubi-isäntä Mikko Saaren lyhyen esittelyn jälkeen Kotilainen avasi keikan tuttuun tapaan selostamalla esityksen kulun. Selostuksen mukaan tämä kuultava teos oli sovitettu sooloesiintymiselle, nimittäin itse levyn musiikki kallistuu enemmän progen puoleen. Mukana on poikkeuksellisesti vierailevat rumpali, basisti ja sähköpianossa myös ”Colossuksen oma poika”, levymoguli Matti Kervinen. Tämä live-esiintyminen sen sijaan oli täysin Esan sooloa, eli rytmipuoli ja basso hoitui konekompilla.

Aloitusraidan ”Tellus” rytmipuoli kuulosti kieltämättä oudolta. Delaylla tuplatun kuuloinen ja vanhan Roland -rytmipoksuttimen (CR-78) oloinen komppaus toistui monikanavatoistossa hieman liiankin pinnassa ja loi hieman sekavan epäsynkan. Kuuntelupaikalla saattoi tietysti olla osuutta asiaan. Jatkossa toisto onneksi selkeni verrattomasti ja kuulimme mitä jylhintä harmoniaa jota tuo analogis-synteettinen moogien ja digitaalimellotronin soundi saattoi tarjota. Kotilaisen ainutlaatuinen Minimoogin ”signature”-soundi, jonka esiasteita olemme kuulleet jo varmasti Wigwam-ajoilta saakka, lumosi taas kerran kuulijat. Ainutlaatuinen nopea arpeggiointi, samalla oktaavivalitsinta käännellen, plus mellotron-soundit ovat sellainen keitos, jota syntetisaattorimusiikin ystävä ei voi olla rakastamatta. Musiikki siis toi toki mieleen 70-80-lukujen taitteen Tangerine Dreamin ja osin Jarren tuotannon, mutta siinä missä nämä vaihtoivat levy toisensa jälkeen instrumentaatiotaan aina vain uudempaan, niin Kotilainen pitäytyy vanhassa soitinarsenaalissaan -ja siltikin hänen musiikkinsa elää ja uusiutuu. Joskus vanhassa on vara parempi, kun sisällöllisesti mennään eteenpäin tuoreuttaen ideoita sävellyksellisesti ja rakenteellisesti.

Kotilainen on selkeästi vanhan koulun muusikko. Siinä missä moni hoitaa hommaa tietokoneella, niin mastro on kirjoittanut partituurit paperille. Kunkin kappaleen yhteen teipatut nuottikuvat lepäsivät leveänä kolmen telineen levyisenä liuskana ja päätyivät yksi kerrallaan lattialle läjään. Myöskään levyn teossa ei ole käytetty tietokonetta, seikka jota myös nuorempi kollega Kebu mainitsee levyjensä kansitiedoissa. Suomalaista hulluutta – mutta siitähän me pidämme!

Partituurit tehneet tehtävänsä ja nyt lattialla.

Konsertin päätösosa ”Seulaset” tarjosi niin pehmeitä ja kauniita soundisfäärejä, että luulin näkeväni jo yleisössä joidenkin pidättelevän kyyneleitä ja toisten ainakin nauttivan silmät kiinni harmonioista. Lopulta äänet hiipuivat hiljalleen pois ja Kotilainen kiitti aplodien loputtua ja lausui päätössanat ”pidetään huolta Telluksesta”. Mitäpä siihen lisäämään.

"Pidetään huolta Telluksesta!"

Moogismin kyllästämä kainaloteksti:

Numero ykkönen!

Ja nyt kurkistus siis stagesetupiin -eli for synth geeks only! Kotilaisen soitinarsenaali siis koostui kahdesta Minimoogista, ARP 2600:sta, Memotronista ja sähköpianosoundeja toimittavasta vasarakoskettimistolla varustetusta stagepianosta. Homma toimi siten, että suuri osa musiikista soi ”taustanauhalta”, eli digitaalitaltiolta, johon Kotilainen soitti vuoroin leadit, sähköpiano-osuudet ja osan efekteistä käsillä olevilla instrumenteilla. Moogeista vanhempi, siis se Suomen ensimmäinen Saksasta tuotu Minimoog (järjestysnumero jotain alle 2000), on siis vuosimallia 1972. Uudempi on kuutisen vuotta nuorempi. Ulkoisesti laitteet eivät juuri eroa toisistaan. Selvimmin eron huomaa ehkä siitä, että vanhemmassa mallissa pitchbend- ja modulaatiopyörät ovat sileät, uudemmat ovat hammastettu. Esan kertoman mukaan vanhempi pysyy huonommin vireessä, siksi se on otollisempi efektikoneena . Soundillisesti vanhempi on kuitenkin himpun parempi. Samoin kohinat puskevat vahvemmin ja sopivat delayhommiin paremmin. Uudempi Mini sen sijaan pitää vireen paremmin, joten sillä sitten vedetään ne legendaariset soolot. Soundi on siinäkin ehtaa Miniä, jolle sanallinen kuvailu ei tee koskaan oikeutta.

 

Yksi esimerkki Minimoogin ainutlaatuisesta soundista äskeisen keikankin osalta ehkä valaisee hieman; yleensä voimakas, kanttiaallolla oskilloiva modulaatio (vibrato) syntetisaattorissa aikaansaa vihlovan sirkkelimäisen soundin. Sama soundi Minimoogilla kuulostaa kyllä tiukalta, mutta ei lainkaan samalla tavalla raastavalta kuin muilla analogisillakaan syntetisaattoreilla. Toisaalta, Minimoogissa pelkästään yhden oskillaattorin sahalaita-aalto kuulostaa paksulta, huomattavan läskimmältä kuin monessakaan aikalaiskilpailijoistaan. Onkin jokseenkin onnellinen sattuma, että tässä ensimmäinen todella suositussa syntesoijassa on se kaikkein paras ja tunnistettavin soundi.

 

Kysymykseen siitä, kuinka usein pitää vaihtaa noita ilmeisen kovalla rasituksella olevia oktaavinvaihtokytkimiä, sain yllättävän vastauksen: niitä ei ole vaihdettu koskaan! Kun säädintä kääntää riittävällä voimalla, se pysyy kunnossa. Itse asiassa kumpaankaan laitteeseen ei ole juuri tarvinnut vaihtaa osia, yhtä oskillaattorin piiriä lukuun ottamatta, maestro tiivistää. Robert Moogin Minimoog on siis todellakin hyvin pideltynä melko robusti laite, keikkakäyttöönhän se alun pitäen suunniteltiinkin. Mutta tuskin Bob-vainaa silloin joskus 70-luvun alussa olisi arvannut, että lähes 50 vuotta laitteen esittelemisen jälkeen muusikot käyttävät näitä dinosauruksia edelleen ja likimainkin alkuperäisessä kuosissaan.

Voiko Wigwam Experience-kokoonpanoa kutsua Wigwamiksi ilman Jim Pembrokea? Vaikka Jimppa olikin käytännössä viime vuoden juhlakiertueella esiintyneen “virallisen” Wigu-kokoonpanon ainut perustajajäsen (jonka mukaan pääsyn johdosta juhlaturneen nimikin muutettiin), niin rohkenen silti kutsua tätä nyt kiertävää Experience-kokoonpanoa tässä jutussa Wigwamiksi ilman jälkiliitettä. Ovathan noista kahdesta vanhimmasta jäsenistä toinen ollut 60-luvulta saakka yksi yhtyeen kantavista voimista ja toinen 70-luvun puolesta välistä. Siinä jo riittävästi syitä.

 

 

Wigwamin vuoden 2019 kiertueen 12. ja toiseksi viimeinen keikka soi Helsingin Tavastialla likimain loppuun myydylle salille. Käsittämättömän, 51 vuoden ikään ehtineen yhtyeen tenho ja taso ei ole hiipunut vieläkään, siitä tuo toukokuun 3. päivän Tavastian konsertti todisti väkevästi. Lauteilla siis Jukka Gustavson hammondeineen, Rekku Rechardt uskollisen työhevosensa, Hoyer-kitaran kanssa, Esa Kotilanen moogeineen, Jan Noponen rummuissa ja viime kiertuekokoonpanon jälkeen mukaan värvätty, monissa liemissä keitetty basisti Janne Brunberg (Madame George, Badding, Nurmio, Heinäsirkka, Hector jne).

 

Gutsi kovassa vedossa niin vokaalien kuin urkujenkin suhteen

 

Aloitukseen oli varattu ikiklassikko Freddie Are You Ready. Vaikka monet ovat kehuneet suuresti Tavastian soundia, niin siltikään en aina en ole ihan varauksetta pitänyt Tavastiaa minään soundiparatiisina. Mutta Wigujen kohdalla tilanne on aina ollut hyvä, eikä tämäkään setti muodostanut poikkeusta. Soundimaailma oli erinomainen, mitä nyt tarkkakorvainen ystäväni Petri huomautti; bassorumpu oli nykytyylin mukaisesti miksattu turhan pintaan. Seikka, joka ei välttämättä Wigu-soundiin istukaan niin hyvin. Mutta kuten todettua, bändi soitti taas todella loistavasti. Erityisesti Gustavsonin laulu herätti allekirjoittaneessa ihailua. Hän tulkitsee todella rehevästi ja antaumuksella, lisäksi ääneen on tullut rouheata rosoa. 60-70 lukujen taitteen nuoren Gutsin ääni oli jossain määrin ohueko, vaikkakin taipuisa (muistetaan esim Fairyport/Being -kauden melismat). Nyt vanhemmalla iällä ääneen on tullut syvyyttä ja karheuttakin, ja mehän tiedämme, ettei absolutisti-Gutsin kohdalla ainakaan viskin juonnin ansiosta!

 

Esa ja vanha kunnon Minimoog

 

Muutamissa kappaleissa on mielenkiintoisia sovituksellisia lisäyksiä. Yksi tällaisista on mm Lost Without the Trace, jonka viimeistä kertosäettä edeltävässä instrumentaaliväliosassa on erittäinkin pohjolamainen, ylärekisterissä laulava bassosoolo, jonka epäilen olevan muunnelma "Being":n Prophet -raidalla esiintyvästä soolosta. Samoin uutta on Losing Hold:ssa, jossa on jo aiemmilla keikoilla kuultu kokonaan uusi intro-osuus, jolloin kappale lähtee käyntiin hieman varkain. Alkuperäisen version iskevästä alusta näin hävitään, mutta nyt kappale ikään kuin hitaasti nousee lentoon, ollen edelleen melkoisen komeata vanhan ajan wigu-progea kiperine hammond-iloitteluineen.

 


Rekku ja Esa

 

On aina hieno kliimaksi kuulla Colossus Wigujen keikalla. Loistava kappale, joka toimii jopa hienommin livenä kuin mitä muuten hieman vaisunoloisesti tuotetulla “Lucky Golden Stripes and Starpose” levyllä. Hienoa sinänsä, että yhdistyksemme aikoinaan valitsi nimensä tuon eeppisen raidan mukaan. Gustavson lauloi melkoisella raivolla, Kotilainen oli korvannut jousisoundit herkullisesti mellotron -jousilla ja Rekku heitti dissonoivat riffit terävästi kohdilleen. Setin toisena soinut “Lucky Golden Stripes and Strarpose” todisti samaa, livenä kappale soi terävämmin, mutta toisaalta myös ilmavammin.

 

Gutsi ja Janne Brunberg

 

Myös uudempaa Wigwamia kuultiin. Huippukohtia uudesta tuotannosta on Kabul Grill, jonka suuruus ja lähes ambienttinen kauneus ja herkkyys tulee parhaiten esiin livenä. Gustavson tuntuu lisäksi nauttivan nimenomaan kaksikon Pembroke/Rechardt kappaleiden esittämisestä. Viimeiseksi jääneen “Some Several Moons” levyn kappaleista edellisen lisäksi soi Sandpainting ja Bow Lane. Titans Wheelin antia tarjosivat myös Bitesize ja itse asiassa varsin maukkaasti jytäävä Heaven in a Modern World. Ainoa "Light Ages" levyn livesetteihin päätynyt kappale Absalom on saanut jo jonkinlaista ajan patinaa päälleen ja raivokkaan progejyrälopun ansiosta tuntuu yllättävänkin 70-lukulaiselta. Mikä ei tosiaan ole mitenkään huono asia. Rekulta kuultiin kyseisessä palassa yksi kaikkien kuulemieni Wigu-keikkojen plastisimpia kitarasooloja. Muista keikan kohokohdista mainittakoon vielä yltiökaunis Cheap Evening Return ja Pembroken yksi progeimmista helmistä, Simple Human Kindness. Ja tietysti mainittu Pembroke/Gustavson/Pohjola-klassikko Losing Hold.

 

Mestari Rechardt

 

Loppupuolen korvanruokaa tarjosi allekirjoittaneen (ja monen muunkin) ikisuosikki Bless You Lucky Stars. Mielenkiintoisena yksityiskohtana; taustakankaalle heijastettu nainen tuntui tutulta… kyseessähän oli hahmo David Lynchin Dyyni-elokuvasovituksesta! Ja viimein encorena hurmoksellinen Do or Die, Kotilaisen mestarillisine, koko moog-sormion levyisine itämaiseen viittaavine sooloineen.

 

Bless Your Lucky Stars ja taustalla prinsessa Irulan -tuttu hahmo Dyyni-elokuvasta.

 

Tottahan monta klassikkoa jäi vielä soittamattakin. Eddie and the Boys, Tramdriver, Pig Storm ja Grass for Blades vain muutamia mainitakseni. Luulosairaskin olisi vielä joskus hauska kuulla, mutta valitettavasti Gutsi ei erityisesti välitä esittää omia kappaleitaan (onneksi poislukien Losing Hold)… no, ehkä seuraavalla kerralla, sillä olisihan ikävää jos ryhmä jättäytyisi eläkkeelle vielä kun virtaa riittää megawattimäärin. Eläköön Wigwam, uran toinen puolivuosisata on alkanut loistokkaissa merkeissä!

  

The Gentleman Losers on kiitettävästi nopeuttanut julkaisutahtiaan. Viimeisestä Permanently Midnight -julkaisusta ei ole kulunut kuin vuosi, tätä ennen helsinkiläisduo julkaisi kaksi kokopitkää albumia edellisen vuosikymmenen puolella, useamman vuoden erolla vieläpä. Uusin tuotos on levytetty Sounds of Silence -levymerkille. Kyseessä on pieni ”boutique” -levymerkki, joka tekee fyysisistä levyistä rajoitettuja painoksia ja panostaa erityisesti median käsintehdyn makuiseen ulkoasuun. Tämä onkin varsin hyvä konsepti, jos haluaa nauttia levykokonaisuuksista konkreettisemmin kuin vain kasvottomana stream-palveluna. Moni pitää konkreettisesta, käsin hiveltävästä paketista - näin levyyn voi muodostua läheisempi suhde kuin vain hakemistoon tiedostoja. Edellinen levyhän julkaistiin valokuvakirjaformaatissa ja kieltämättä miellyttääväähän sitä on selailla levy kuuntelun lomassa. Uuden levyn kartonkikääreeseen näyttää liimatun polaroid-kuvan, jossa on syksyinen maisema jostain autiosta puistosta. Tyylikäs, tunnelmaan virittävä kansi. Gentlemen take Polaroids, kuten David Sylvian aikoinaan sanoitteli.

 

Mutta itse musiikilliseen sisältöön. Avausraita jo imee vastustamattomasti analogiseen lo-fi-maailmaan kirskahtelevine jousikaikuineen. Vaikka muuhun musiikkiin viittaaminen alkaa jo oman arvosteluhistorian kannalta olla varsin rasittavaa, niin en malta siltikään olla vertaamatta kappaleen tunnelmaa 70-luvun taitteen Pink Floydiin, Meddle-levyyn erityisesti. David Gilmourmaiset liu´utukset, siis... Ja vahvoissa tunnelmissa jatketaan. Nimiraita kaikessa yksinkertaisuudessaan painokkaine pianosointuineen soi suorastaan piinaavan kauniisti, kuten myös kitaratunnelmointi Book of Leaves:issä. Kappalenimi Always Crash in the Same Wave houkuttaa ajatukset Bowien Berliinin-kauteen, mutta vaikka yhtyeen musiikissa tietysti Low:n ja Heroesin b-puolien sukulaisuutta onkin, niin ehkä kyse on kuitenkin nimikkeellisestä sattumasta. Viime levystä poiketen laulettuja kappaleita ei ole, tosin yhdellä raidalla on puheosuus, jonka tulkitsee brittiläinen mediataiteilija Oliver Whitehead. Fish Roam in Winter Water on meditatiivinen, unenomainen runo jäätyneen järven ylittävästä kulkijasta. Turning to Gold on toisteisiin pianon kolmisointuihin nojaava kaunis ”balladi”, joka taitaa olla levyn Sigur Rós -henkisintä materiaalia. Levyn päätösraita sisältää taas hieman enemmän koskettimia ja todella lähes epävireeseen sortuvat mellotron-huilut maalaavat arkaaista musiikillista maisemaa.

Kansitietojen mukaan muita avustajia ei levyllä tällä kertaa ole, vaan kaiken on tuottanut veljekset Ville ja Samu Kuukka. The Genteleman Loserseja on viimeinkin erittäin harvinainen tilaisuus kokea livenä Suomessa. Viimeisten tietojen mukaan bändi esiintyy Kansallisteatterin alakerran Lovi-klubilla huhtikuun 25 päivä. Kannattaa olla kuulolla.

Muutama susi @ Mascot Bar Helsinki 26.1.2019

Oltiin striimauspalveluiden siunauksellisuudesta tai sosiaalisesta mediasta mitä mieltä tahansa, niin toisinaan näiden vaikutuksesta löytää mielenkiintoisia asioita - kuten uutta musiikkia. Viimeinen tällainen löytöni oli jyväskyläläisbändi Muutama Susi. En kykene muistamaan, sainko ensi kerran vihiä Susista suoratoistopalvelun ehdotuksesta vai somen kautta, mutta kummankin yhdistelmän informoimana otin tuotokset lähempään tarkasteluun. Toistaiseksi Spotify tarjoaa bändiltä kolme singlekappaletta. Livepätkiä löytyy myös YouTubesta. Kuunnellun perusteella kaikki kolme raitaa olivat siinä määrin allekirjoittaneen mieleen, että pakkohan näitä on mennä livenä kuulemaan, varsinkin kun he Kallion Mascot -liveklubilla konsertoivat toisen jyväskyläläisorkesterin, Sakean Illan kanssa. No, myös vanhan musiikin ystävänä piti hoitaa samalle illalle sijoittunut renessanssimusiikkifestivaalin konsertti alta pois, mutta ehdin kuin ehdinkin paikalle parahiksi ennen Muutaman Suden keikan alkua – Sakean Illan setistä valitettavasti myöhästyin.

 


Konsta Veijonen, kitara ja Anna Voutilainen, laulu ja saksofoni

 

Muutama Susi siis on julkaissut Spotifyssä toistaiseksi kolme singleraitaa, jotka kaikki ovat erittäin vahvaa tavaraa, hyvin soitettua ja laulettua. Sävellyksissä on keveyttä, raikkautta, mutta myös syvyyttä. Ja kyllä sieltä ainakin oma korvaparini poimi sekä Marillionin, Anatheman ja Magentan mieleen tuovia jaksoja -etenkin kitaristin ja kosketinten osalta. Kuunnelkaapa vaikkapa Spotifystä löytyvä Toukokuu, joka kepeästä alusta kasvaa loppua kohti komeaksi soundisfääriksi. Tai Rauha -kappaleen nostattava soolosyntetisaattori. Aprikoin mahdolliseksi, että jäsenet eivät näitä ole koskaan kuunnelletkaan, mutta hälläpä väliä. Ei Susien musiikki todellakaan mitään neoprogepastissiakaan ole, sillä suomenkieliset positiivisesti latautuneet laulut ja laulaja-saksofonistin pirteä ulosanti leipoo ihan omanlaistaan suomi-indierockia.

 


Rummuissa Juho Seppänen

Livesoitto Susilla soi komeasti, Mascotissa tuntuu muutenkin soundi olevan erinomaisen hyvässä balanssissa. Korvatulpat olivat onneksi tarpeettomat, monta kertaa klubeillakin liiallinen volyymi pilaa äänentoiston. Kaksi ylimääräistä jäsentä/tuuraajaa bändissä (taustalaulaja ja koskettimet) eivät ainakaan haitanneet yhteissoiton sujuvuutta mitenkään, vaan homma toimi hyvin ja porukka vaikutti nauttivan lavalla olosta. Mikäs siinä kun materiaali on hallussa ja meininki hyvä.

 


Kosketinsoittimissa Miiro Kesti (tuuraaja), bassossa Samuli Salmela


Konsta Veijonen, kitara

Keikan jälkeen sovimmekin bändiliideri(oletetun) Anna Voutilaisen kanssa sähköpostitse tapahtuvasta haastattelusta. Siitä seuraavassa.

Colossus: Koska yhtye on perustettu ja miten on muotoutunut? Ilmeisesti yliopisto ja konservatorio ovat  yhteisiä nimittäjiä?

 

Anna Voutilainen: -Yhtye on perustettu syksyllä 2016. Minulla oli ollut mielessä pitkään haave perustaa bändi, jonka kanssa voisi soittaa pöytälaatikkoon kertyneitä biisejä ja biisiaihioita. Keskustelin tästä unelmasta tuolloin poikaystäväni Konsta Veijosen (kitaristi) kanssa ja hän totesi ” -No perusta bändi. Tuumasta toimeen!”. Tästä sain niin sanottua boostia kerätä soittajat kasaan ja lähteä fiilistelemään uutta musiikkia. Hyvät tyypit ja soittajat yhtyeeseen sitten tulikin! Olemme kaikki tosiaan tutustuneet Jyväskylän konservatorion ja yliopiston piireissä. Olimme hyviä ystäviä jo ennen bändiäkin.

 

  C: Muutama Susi on aika vänkä yhtyeen nimi. Mistäs moinen; onko jotain syvällisempää merkitystä vai ns illanistujaisten satoa?

   

   A: -Muutama Susi -nimen taustalla on näinkin jännittävä tarina, että olimme syömässä pizzaa maailman parhaassa pizzeriassa, Jyväskylän Mariassa ja mitä ihmeellisemmät bändin nimet vilahtelivat keskustelussa. Nimi on toisin sanoen juurikin illanistujaisten satoa. Lopullinen nimi taisi tulla kiipparistimme Esa Puolakan suusta. Näin jälkeenpäin olemme tyytyväisiä nimeemme ja sudesta on alkanut tulla kuvitteellinen maskottimme! Konsta Veijonen on hyvänä kynän käyttäjänä piirtänytkin tämän susihahmon.

    

   C: Edellä mainitsit, että olit kirjoittanut jo kappaleita varastoon. Miten sävellysvastuut menevät nyt?

    

   A: -Olen pääsääntöisesti säveltänyt ja sanoittanut kaikki biisit, mutta sovitamme ja teemme kappaleet bändimme kuuloisiksi kaikki yhdessä. Jokaisen jäsenemme jälki kuuluu kappaleissa. Spotifyista löytyvät sinkkumme on tuottanut kosketinsoittajamme Esa Puolanka. Tuottaja ja miksaaja omasta bändistä on ollut suuri etu. Hän on tiennyt bändimme soundin jo entuudestaan.

   C: Keikkaa on ollut fb-sivujen tietojen mukaan jonkin verran mukavasti, Jyväskylän lisäksi myös Tampereella, Mikkelissä ja Kuopiossa. Tämä Mascotin keikka taisi olla ihan ensimmäisiä Helsingissä?

    

   A: -Keikkoja on reilun parin vuoden aikana kertynyt parisenkymmentä. Aivan oikein, Kuopiossa, Jyväskylässä, Mikkelissä, Alajärvellä, Tampereella, Vesannolla ja Helsingissä. Helsingissä keikka oli jo toinen. Ensimmäisen kerran esiinnyimme Omatuntoklubilla Kansallisteatterin Lavaklubilla.

    

   C: Helsingillä on ilmeisesti jotain vaikutusta ollut lyriikoihin. Hauskana yksityiskohtana esim mainitaan Toukokuu-kappalessa Etu-Töölö ja toinen kappale on nimeltäänkin Korkeavuorenkadulla (oletettavasti se Helsingin..)

    

   A: -Helsingillä on tosiaan ollut vaikutusta lyriikoihin. Opiskelin kolme vuotta Helsingissä ja asuin itse asiassa nämä vuodet Korkeavuorenkadulla. Hieno ja maaginen paikka. Vaikka olen syntynyt Helsingissä, tai ehkä juuri siksi, koen Helsingin todella voimakkaasti. Se on ollut minulle taiteen sykkivä ja kiivas sydän. Elin aika vimmaisia, mutta upeita vuosia siellä. Se jättää varmasti jonkinlaisen jäljen.

    

   C: Albumiin ilmeisesti alkaisi olla jo riittävästi materiaalia. Mainitsitte että seuraava sinkkubiisikin olisi tulossa. Mutta albumissa on oma viehätyksensä ihan fyysisenä tuotoksena (vinyyli, CD), onko haaveissa kuitenkin sellainen?

    

   A: -Levy on haaveena ja tavoitteena kyllä.

    

   C: Progressiivisia vaikutteita tuntuu olevan havaittavissa - vai onko tämä vain vahingossa syntynyt vaikutelma? Onko mahdollista että yhtyeessä on myös koukeroisemman tai ainakin laajakaarisemman musiikin ystäviä? Marillion, Anathema, Floyd, suomiproge...?

    

   A: -Kaikki bändimme jäsenet ponnistavat melko erilaisista musiikillisista taustoista ja tämä luokin mielenkiintoisen ja innostavan musiikillisen palapelin, joka sitoutuu yhteen Muutamassa Sudessa. Tämä saattaa jo itsessään luoda progressivista vaikutetta, mikä onkin hienoa. Olemme kuunnelleet ja soittaneet musiikkia jazzista metalliin ja klassisesta progeen. Muun muassa kitaristimme perustaa soundinsa vahvasti bändeihin, kuten Pink Floyd, Wigwam, Kingston Wall, Tool, Porcupine Tree jne. Itse kuuntelen musiikkia laidasta laitaan, paljon suomalaista folkia ja klassistakin. Progressiivisen vaikutteet tulevat mieluisilta suomalaisilta yhtyeiltä Sydän, sydän ja Tundramatiks. Myös Saimaa -yhtye on ollut kovassa kuuntelussa viime aikoina. Rumpalimme Juho Seppänen vaikuttaa myös suomirock -yhtyeessä nimeltä Päättömät. Hänellä on ollut viime aikoina kuuntelussa yhtye nimeltä Ursus Factory ja FM 64. Samuli Salmela (basistimme) mainitsee musiikillisiksi vaikuttajikseen Red hot chili peppersin, Biffy Clyron ja Lucas Grahamin. Esa Puolakka (kiipparistimme) puolestaan mainitsee tämän hetkisiksi vaikuttajikseen Dirty Loopsin ja Musen.

    

   C: Loistavaa! No niin, nyt viimeinen ja perinteinen Colossus -haastatteluniitti, eli sana on vapaa! Onko terveisiä Colossus-väelle?

    

   A: -Terveisiä lukijoille ja tervetuloa keikoille! Kiitos Colossuksen toimitukselle, että etsitte aktiivisesti uusia mielenkiintoisia bändejä ja soundeja!

    

   Kiitokset Susille! Toivottavasti siis Muutaman Suden albumi valmistuu ja ennen kaikkea livekeikkoja riittää, sillä tottahan Sudet ansaitsevat tulla kuulluksi laajemmallekin yleisölle. Uusia hyviä ja lupaavia uusia kykyjä nousee Suomen musiikkikentässä, pidetään korvat auki, antennit ylhäällä ja... käydään keikoilla!

    

   Muutama Susi:

   Saksofoni/laulu: Anna Voutilainen
   Kitara: Konsta Veijonen
   Basso: Samuli Salmela
   Koskettimet: Esa Puolakka
   Rummut: Juho Seppänen

   Taustalaulussa Vilma Kivimäki

   Mascotin keikalla lisäksi ja tuuraamassa:
   -taustalauluissa: Vilma Kivimäki
   -koskettimet: Miiro Kesti


   Jeavestone & Anekdoten lauantaina 10.11.2018 Pohjoismaisilla musiikkipäivillä

   Pohjoismaiset musiikkipäivät on pisimpään jatkunut musiikkifestivaali Pohjolassa, ensimmäisen kerran ne järjestettiin jo 1888 - aikana, jolloin Sibeliuskin oli vasta nuori sävellyksenopiskelijakloppi ja ensimmäiset suurteokset antoivat odottaa itseään. Tänä vuonna nykymusiikkiin keskittyneen festivaalin päätteksi kuultiin kattaus pohjoismaista progressiivista musisointia, kun kalajokelainen Jeavestone ja Taalainmaan Borlängessa perustettu Anekdoten esiintyivät Suvilahden Tiivistämö-hallissa. Kiitos näistä valinnoista kuuluu päivien tämänhetkiselle taiteelliselle johtajalle, Yleisradiossa Karmiininpunaisen kuninkaan hovi- ohjelmaakin taannoin toimittaneelle säveltäjä Osmo Tapio Räihälälle.

   Olen nähnyt ruotsalaisen Anekdotenin lavalla viimeksi syyskuussa 2000, eli hieman yli 18 vuotta sitten Tavastian lavalla. Ja ellen ihan väärin muista, konsertti taisi olla Colossuksen järjestämä. Samassa tilaisuudessa soitti myös Höyry-Kone, oletettavasti ihan viimeisiä esiintymisiään. Jännittävänä yksityiskohtana mainittakoon, että Anekdoten avasi ja Höyry-Kone päätti illan. Voi olla, että ruotsalaisbändi ulkomaisuudestaan huolimatta oli enemmän tai vähemmän lämmittelijänä kotimaisen progen yhdelle sen hetken huippubändille. Poikkeuksellista Anekdotenissa on se, että yhtye käytti ja käyttää edelleen lavalla aitoa mellotronia. Vaikka monen monta progeyhtyettä olen näiden vuosien varrella lavalla nähnytkin, niin tuo kahdeksantoista vuoden takainen akti oli ensimmäinen, jossa "jäätelökioskin" käyttöä olen livekäytössä todistanut, tämä viime lauantainen oli sitten se toinen kerta. Tällä kertaa lavalla nähty soitin ei ollut bändin oma, vaan lainalaite Matti Karin Vostok-studiolta.

   Illan aloitti Jeavestone, tällä kertaa kotimainen soittokunta on ruotsalaisten lämmittelijöinä. Kalajoen prog&rollaajat vetivät keikan vakuuttavalla yhteistyöllä, bändille tyypillistä huumorikierrettä unohtamatta. Kitaristi-laulaja Kääntän eli Jim Goldworthin kitarakielen katkeaminenkin hoitui kätevästi soittimen vaihdolla (oliko varakitarana Anekdotenin Nicklasin Gibson SG? Siltä se ainakin näytti).

   Tinja 'Tin Jay' Vuori (koskettimet, huilu), Aleksi Tanhuala (perkussiot), Jukka 'Jim Goldworth' Kääntä (kitara)


   Vaikka hieno livebändi onkin, tällä kertaa Jeaveijarit saivat tyytyä tosiaan lämmittelijän karuun rooliin. Miksaus ei kaikin osin ollut ihan kohdillaan, äänekkäimmissä kohdissa lauluäänet eivät kuuluneet kovin selkeästi. Tästäkin huolimatta jäsenten stemmalaulanta tekee vaikutuksen joka kerralla. Yleisö istui salissa tuoleilla ja taputti kappaleiden välillä hieman vaisun oloisesti, joskin sentään joku iäkkäämpi yleisön joukosta huudahti tuon vanhoille Colossus-parroillekin tutun fraasin "Proge on iloinen asia!". Muutoin asetelma oli kuin tyypillisessä klassisen musiikin konsertissa, mikä aiheutti oudon kontrastin Jeavestonen suorastaan epäprogemaiseen ilakointiin joka kulminoituu vaikkapa Aurora Borealis Manin reggaehilpeilyssä. Selvästikin tässä odotettiin illan pääaktia, eli Anekdotenia.

   Kimmo 'Kingo' Vierimaa (rummut), Tommi 'Tommy Glorioso' Vierimaa (basso)

    

   Anekdotenin Anna Sofi ja Nicklas keskustelevat vielä viimeisistä säädöistä

   Yleisöltä kysyttiin, halutaanko istuimet säilyttää salissa vai seistäänkö. Väki äänesti seisomisen puolesta, ja niin tuolit roudattiin pois. Anekdoten aloitti viimeisimmän levynsä hienollaavausraidalla "Shooting Star". Musiikki soljui ja se mellotron soundasi uskomattoman hienolta. On ihmeellistä, miten tuo vanha nauhasampleri tuo sointiin dramaattisen ja hallitsevan sävyn. Anekdotenin kappaleethan ovat melko pitkiä, joten aikaa meni ennen kuin päästiin alkupään tuotantoon, esimerkiksi From Within ja Nucleus 90-luvulta soitettiin. Tällöin soitinnustakin vaihdettin siten, että mellotronisti Anna Sofi Dahlberg vaihtoi soittimensa selloon ja kitaristi Nicklas istui kosketinten taakse. Tällä kertaa sello oli klassinen sello, vuosituhannen vaihteessa Tavastian lavalla kuultiin sähköistä versiota.

   Mellotron...

   Jan-Erik Liljeström

    

   Anekdotenin kokoonpano on muuten pysynyt samana 90-luvulta muutoin, mutta nyt ilmeisesti viimeisen, v 2015 ilmestyneen levyn, myötä on kokoonpano kasvanut toisella kitaristilla. Uusi kitaristi on kuusikymppinen brittikonkari Marty Wilson-Piper, joka pitkään vaikutti australialaisessa psykebändissä The Church.

    

   Marty Wilson-Piper

   Nicklas Barker

    

   Erityishuomiona mainittakoon loistavan basisti-laulaja Jan-Erikin Rickenbaker-soundin lisäksi on hänen verraten hyvä suomenkielen taitonsa, jolloin välispiikit lankesivat hänen lausuttavikseen, kieltämättä hyvästä syystä. Intensiivisen setin encorena bändi soitti debyyttialbuminsa avausraidan Karelia.

    

   Anna Sofi Dahlberg

   Peter Nordins

    

   Omalla kohdallani Anekdoten oli jo hieman ehtinyt hieman painua unohduksiin, mutta tämän lauantai-illan myötä kiinnostus heräsi uudestaan, bändi on verevässä vedossa ja pitkät instrumentaalivyörytykset viedään maaliin todella intohimolla ja taidolla. Muutaman kuuntelukerran jälkeen on myös sanottava, että uusin levy on komeaa kuultavaa. Uskaltaisinpa tässä vaiheessa jo sanoa, että taso on yhtä kova tai jopa kovempi kuin noilla 90-luvun "klassikkolevyillä", joiden kappaleita kuitenkin tämän illan setissä oli valtaosa. Suosittelen lämpimästi tutustumaan. Anekdotenin lauantain keikka oli mitä mainioin päätös perinteikkäälle musiikkijuhlalle.

    

   Jeavestone on:
   Jukka Kääntä: kitara, laulu
   Mikko Räihälä: kitara, melodika, laulu
   Kimmo Vierimaa: rummut
   Tommi Vierimaa: basso
   Tinja Vuori: koskettimet, huilu, taustalaulu
   Juho Ojala: koskettimet, taustalaulu
   Aleksi Tanhuala: perkussiot

   Jeavestonen setti:
   The Plastic Landscaper
   Repiphany
   Monkeys of Tycoon
   Furute Shock
   Quela Puente!
   Aurora Borealis Man
   Human Games
   I'd be Your Love
   Your Turn to Run
   The Secret Playhouse
   Mean Words

   Anekdoten on:
   Nicklas Barker: Kitara, laulu, koskettimet
   Jan-Erik Liljeström: Basso, laulu
   Anna Sofi Dahlberg: Mellotron, koskettimet, sello
   Peter Nordins: Rummut
   Marty Wilson-Piper: kitara, perkussiot

   Anekdotein setti:
   Shooting star
   Writing on the wall
   From Within
   The Old Man and the Sea
   Nucleus
   Get Out Alive
   Where Solitude Remains
   Hole
   The Flow
   Sad Rain
   Gravity
   ----
   Karelia

   Jopas jotain! Tällaista soundia ei olekaan vähään aikaan levyltä kuultu. Selitys löytyy tietysti siitä että tämä on studiolive. Onpahan erinomaisen virkistävää kuulla suorastaan harvinaisen orgaanista ja verevää soundia ja joka ei ole joka tahdiltaan millilleen kvantisoitua ja studiopuleerattua. Joint Patrolin musiikki on rakenteiltaan ja hengeltään ihan sitä itseään, eli vanhan liiton progemeininkiä (levyn takakannen tarina tukee tätä vitsikkäästi), mutta itse asiassa soundeiltaan bändi ei ainakaan minun korvaani kuulostakaan noilta 70-luvun mammuteilta, vaan pikemminkin 70-luvun lopun ja 80-luvun alun kotmaisilta lipunkantajilta. Tiedättehän, Scarab, Chapter One, Scapa Flow, Far out etc... Ja ehkä soundista löytyy pieni ripaus kyseisen vuosikymmenen alun futubändejä ja alkupään Marillionia. Tämä maistuu allekirjoittaneelle mitä erinomaisimmin.

   Käsillä oleva bändin esikoinen on siis neljän kappaleen EP, kestoltaan noin parikymmenminuuttinen. Kappaleet ovat progemielessä varsin lyhyitä noin viiden minuutin esityksiä. Aloitusraita Time Traveller polkaisee vauhtiin kosketinriffin joka tosiaan synnyttää nostalgisia muistoja. Syntikat vaikuttavat olevan vanhaa analogista laatua (olen nähnyt muuten bändin livenä -kyllä ne sitä ovat!). Miellyttäväsoundisella kitarakuviolla käynnistyvässä Sleepwalker -biisissä erityisesti basso ja myöhemmin mukaan hiipivät urut loistavat, Windmill:ssä koskettimien ja kitaran unisono-riffit korostavat kipakkatempoisen raidan levotonta menoa. Rakenteeltaan kappale vaikuttaa ennalta arvattavalta, mutta sitten väliiin tuodaan yllättäviä väliosia flyygeleineen ja kaikuvine kitarasooloineen. Levyn päättävä Birds on jollain jännällä tavalla ainakin alussa hyvin indie-rock-soundinen. Ja hei, se ei sitten ole mikään DX7 joka sitä sähköpianosoundia soi, vaan veikkanpa että kysessä on aito asia! Lopulta tämä raita nousee Yes -henkisyydessään (laulajan Anderson-stemmat ja koskettimien Wakeman-matot, uuh!) upeasti lähimmäksi vanhaa, mainiota dinosaurusosastoa.

   Epäilemättä bändillä olisi tahtoa ja materiaaliakin kokonaista pitkäsoittoa varten. Soitanta koko bändillä on maukasta ja toimivaa, soundit ovat loistavat, laulajallakin erinomainen ääni. Toivonpa vaan että onnistuvat säilyttämään tämän studioliven luomusoundin. Ja että keikkaa riittäisi!

   Jim Pembroke mukana Wigwamin 50 -vuotiskonserteissa!

   Wigwam-legendojen Rekku Rechardtin ja Jukka Gustavsonin mukaan Jim Pembroken mukaantulo muuttaa asetelmaa niin, että kyseessä ei enää ole yhtyeen entisistä jäsenistä koostuva Wigwam Experience –kokoonpano, vaan ehta Wigwam –yhtyeen 50 –vuotisjuhlakokoonpano.

   ”Emme halunneet käyttää kiertueen yhteydessä pelkkää Wigwam –nimeä vielä, kun Jim ei ollut vahvistanut mukanaoloaan. Nyt voimme kuitenkin puhua Wigwamin 50 -vuotisjuhlakokoonpanosta, joka on kasattu vain ja ainoastaan tätä kiertuetta varten”, Rechardt ja Gustavson kertovat.

   (lähde: No Fear Agency & Promotion)

   Pilkkijä matkaa jäällä, kairaa reiän. Reiästä sukelletaan jään alle Ahdin valtakuntaan. Tästä kuulokuvasta alkaa Esa Kotilaisen Jäänalainen II. Teossarjan ensimmäinen osa julkaistiin jo edellisellä Ulappa -albumilla avausraitana. Kansitietojen mukaan vedenalaisten äänikuvien tallentamiseen on käytetty kahta hydrofonia, mukana varsinaisia musiikillisia elementtejä tuomassa on vanha kunnon arsenaali: ARP, moogit ja Memotron, tuo Mellotronin digivastine. Akustointi on tehty 90 metrin syvyydessä Tytyrin kaivosonkalossa. Ja äänimaailma on jälleen Kotilaiselle tuttuun tapaan maukasta, tyylitietoista ja jännittävää. Aluksi äänimaailma tuntuu melko minimaaliselta, ikään kuin jäänalainen pimeys ympäröisi, mutta sitten alkaa erottua vähitellen yksityiskohtia. Samalla tavalla kun silmä tottuu pimeään, niin korva tottuu erottelemaan vaimean huminan keskeltä erilaisia äänellisiä elementtejä. Itselleni väristyksiä toivat erityisesti alkupään lyhyet ”jousisektiokajahdukset”, jotka toivat mieleen Alien -elokuvan soundtrackin. Tämä äänellinen sukulaisuus lienee kuitenkin tahatonta. Vedenalaisten äänien ja syntetisaattoriäänten rauhoittava jatkumo katkeaa aika ajoin jään murtumisen ääniin ja noin 18 minuutin kohdalla tapahtuu jonkinlainen kovaäänisempi herätys, kun mitä ilmeisimmin jäähän murtuu railo. Mitään taitetta musiikin luonteeseen ei kuitenkaan tule, vaan vielä reilu vartti soljutaan seesteisessä soundimeressä kunnes äänikenttä vähitellen haipuu hiljaisuuteen.

    

   Albumi sisältää siis vain yhden pitkän raidan "Uninen talvihauki", sekin nykypäivän standardein yllättävän lyhyt, vain reilu 36-minuuttinen. Vaikuttava matka tämä Jäänalainen II on, kappale tämän hetken parasta kotimaista elektroakustista musiikkia - vieläpä tehty ilman tietokoneita. Kokonaisuuden kruunaa levyn todella kauniit, levyn sisältöön loistavasti istuvat Jari Loisan laatimat kannet, joissa käytetään itsensä maestro Kotilaisen ottamia valokuvia. Jäänalaisen parissa ollaan vanhan koulukunnan ambientin musiikin ytimessä.

   Norjalaisen vaihtoehto/elektroyhtye Ulverin viimeinen pitkä albumi ”The Assassination of Julius Caesar” ilmestyi jo noin vuosi sitten. Viime joulun alla lisäksi ilmestyi EP ”Sic transit gloria mundi”. Näiden julkaisujen myötä jo viime vuonna alkanut kiertue ulottui nyt myös Suomeen. Vaikka Ulverin musiikillinen linja on ollut kokolailla vaiherikasta ja muuntuvaista, niin ”Assassination...” -levy siltikin yllätti ambientiin ja ”nykkärivaikutteiseen” tottuneet vanhat diggarit. Kiekko toi ainakin allekirjoittaneelle mieleen 80-luvun syntikkaperustaiset bändit, etupäässä Depeche Moden ja New Orderin -näitähän teininä tuli diggailtua kovasti. Syystä olikin paradoksaalista, että Circuksen konsertin järjestänä oli Tuska Open Air Metal Festival! Toki Ulver aloitti yhdeksänkymmentäluvun alussa metallibändinä, mutta toisaalta juuri mitään metallimusiikkiin viittaavaakaan yhtye ei ole tehnyt pariinkymmeneen vuoteen.

    

   Circuksen sali oli täynnä väkeä, josta ihme kyllä varsin moni kantoi päällään jotain metalliyhtyepaitaa. Toki valtaosa väestä näytti aivan normikansalta ja epäilemättä progehämyjäkin joukossa oli (itse olin sonnustautunut valkoiseen Ultravox-paitaan!).


   Hämmentävästi Gary Numan-henkiset kolmiokuviot taustakankaalla
    

   Ulver aloitti melko täsmällisesti aikataulun mukaan The Assassination… -levyn avausraidalla Nemoralia. Ennakkotiedot mainostivat hienoa valoshowta ja pakko on myöntää, että Ulverin laserit olivat melko hienoa nähtävää. Tekisi mieli verrata efekteihin Pink Floydin ja Jarren konserteissa. Soundit olivat yllättävänkin hyvät, mikä ei omien empiiristen havaintojeni mukaan Circuksessa aina ole mikään itsestäänselvyys. Myös Kristoffer Ryggin ääni oli huikean hyvässä kuosissa. Arvioisin, että tästä keikasta saisi kelpo livetaltiomateriaalia. Livekokoonpanosta laskin kuusi jäsentä: kaksi kosketinsoittajaa, rumpalin, kitaristin, perkussionistin ja tietysti Ryggin, joka lauloi ja löi välillä perkussiopadeja. Rygg ei suuremmin välispiikkejä harrastanut, ne vähätkin harvasanaisesti. Vaikka laulajan ääni muistuttaa paikoin Dave Gahanin ääntä, niin mikään lavaa ympäriinsä hilluva rokkikukko tuon Depeche Mode -kollegansa tavoin hän ei todellakaan ole. Ja koska bändiä ei edes esitelty, niin aika tehokkaasti porukka etäännytti itsensä taustalle, musiikin ja lasereiden viedessä täysin huomion puoleensa. Tämä taisi olla tarkoituskin. Oletan kuitenkin, että Rygg, Ylwizaker, Halstensgard, Svaeren, sekä kaksi muuta livejäsentä joista toinen on rumpali.

   Transverberation, suorastaan hävyttömän tanssittava korvamato. Sanoitukset eivät ihan tyypillistä tanssipop-lyriikkaa... "St. Teresa of Avila, St. Teresa of Lisieux" (heijastettuna taustalle, huom).

   Ja kulkihan se soitto tosiaan armottoman säntillisesti ja voimalla. Rytmillisyys korostui konekompin päällä soi rumpalin perussetti, lyömäsoittajan ja laulajan perkussiot. Bändi soitti hieman arvattavasti likimain kaikki viimeisimmän pitkän albumin kappaleet (ja jos oikein tulkitsin, niin nivoivat mukaan myös erittäin pitkän rytmibakkanaalijakson joka taisi olla napattu ATGCLVLSSCAP -levyltä). Vahvimmin DM-vaikutteinen raita Transverberation taisi aiheuttaa yleisössä hieman sekä innostusta että inhotusta, sen verran tarttuvasta tasajytkeisestä korvamadosta on kyse. Itselleni hauska hetki oli, kun ”So Falls The Word” -kappaleen lyriikoista löytyvä Colossus -sana heijastui tulipunaisin laserkirjaimin taustakankaalle. No, tuskin Ulver kuitenkaan pokkaa tässä valtakunnallisen suomalaisen progeyhdistyksen suuntaan kuitenkaan.

   "If Colossus stands, so Shall Rome..."
    

   Pitkäsoittolevyn lisäksi kuultiin myös koko ”joulunalus-EP” Sic Transit Gloria Mundi – ja ilta päättyi punaisessa laserhehkussa kyseisen EP:n päättävään Frankie Goes to Hollywood coveriin The Power of Love. Laserit sammuivat, äänet hiljenivät ja verhot vedettiin eteen. Enempää encoreja ei ole eikä tule, kaikki tuntuivat ymmärtävän sen ja sali alkoi tyhjetä. Kuitenkin, vaikuttava konsertti, omanlaisensa atmosfääri. Olin yllätyksettömyydestä huolimatta erittäin tyytyväinen illan antiin ja luulenpa että saatanpa eksyä seuraavaankin norjalaissusilauman mahdolliseen esiintymiseen maassamme.


   Encore. FGTH:n The Power of Love
    

   Kaksi omakustanne-EP:tä tähän mennessä julkaissut Burntfield on miehistönvaihdoksesta huolimatta saanut viimein valmiiksi ensimmäisen pitkäsoittonsa. Jakelu toimii nyt irlantilaisen Progressive Gears-levymerkin kautta. Vanhoista perustajajäsenistä ovat edelleen mukana Valtteri Seppänen (kitarat) ja Juho Myllylä (laulu, kitara). Kyseistä parivaljakkoahan Colossus haastatteli jo kolmisen vuotta sitten. Uusina jäseninä ovat Maarten Vos ja Steven Favier, eli nimistäkin päätellen Burntfield on nykyisin kansainvälinen yhtye. Bio kertoo yhtyeenkotipaikaksi Amsterdamin. Levyllä bändin tukena on vierailevia muusikoita; kosketinsoittaja, jousisoittajia sekä kanneltaja.


   Levyn avautuu kauniisti jousien ja pianon muodosteleman lyhyehkön instrumentaalin johdattamana. Kakkosraita, Sub-zero, esittelee varsinaista sähköbändisointia. Stemmalaulannat ovat bändillä hyvin hallussa, kuten tuli jo todettua EP-julkaisujen kohdalla. Kolmonen, My Grief,  tuo hämmentävästi uutta sävyä nähden yhtyeen aikaisempiin tuotoksiin. Rakenteellisesti ja aika pitkälle soundillisestikin kappale vaikuttaa pastissilta (kenties homage...kuinka tahdotte) Anatheman suuntaan. Loistelias kitarasooloilu kruunaa kokonaisuuden, samoin kuin lopussa mukaan hiipivät viulut. Q & A on remake aiemmin julkaistulta EP:ltä (kuten myös jäljempänä mainittu What Remains). Omakustanteellakin biisi oli varsin mukiinmenevä, tässä levyversiossa on toki vieläkin piirun hiotumpi tuotanto ja soundit. Makuasia, mutta jäin hieman joka tapauksessa kaipaamaan EP:n aavistuksen vieläkin rupisempaa kitarasoundia joka kirskuu esiin kappaleen ”progeväliosassa”. Outrossa kuullaan myös kanteleen helinää, jota ei muistini mukaan aiemmassa versiossa ollut. Siitäkin lisäpropsit ettei mitään laimeaa loppuhäivytystä, vaan tyylikäs attacca-siirtymä seuraavaan kappaleeseen… ja nytpä viimeistään huomaan, että laulajan ääni todella muistuttaa hämmästyttävästi Vincent Cavanaghin ääntä,  paitsi tässä, myös monien muidenkin raitojen introissa. Aiempaan AOR-vaikutteiseen rockiin verrattuna Burntfieldon edennyt alternative/uusprogen suuntaan aimo askelen. Etenkin What Remains-raidan yli yhdeksän minuutin pituuteen mahtuu sen verran selkeätä uuden progressiivisen rockin vivahdetta mureine kitara- ja syntetisaattorisooloineen, että epäilemättä voisi progediggareille tästä maistiaista suositella. Tällä hetkellä arvostelijan lempibiisi levyllä -joskin loppuhäivytyksestä en pidä, nimittäin tuota kosketinsoittajan ja kitaristin ”vuoropuhelua” olisin voinut kuunnella jokusen minuutin lisääkin!

   Levyn päättävä nimiraita kuulostaisi introssaan sisältävän nokkahuiluja (jotka ovat siis laulaja-kitaristi Myllylän musiikkiopintojen pääsoitin). 4,5-minuuttinen raita tuntuu jostain syystä todella lyhyeltä ja päättyy äkisti, ikään kuin alleviivaten kaiken katoavaisuutta - ikuista rakkautta vakuuttavan lyriikkasäkeen kontrastina.


   Yleisilme levyllä on melko seesteinen, varsin melankolisiin tunnelmiin nojaava. Tätä myös levyn kansikuvakin tukee; puolipilvinen, hieman usvainenkin maisema vuonoilta. Hereafter on varsin vahva näyttö bändiltä; onnistunut paketti, josta huomaa pitävänsä kerta kerran jälkeen enemmän.

   Pages: 1 2 3 4 ?