Otso's blog

Kun levy alkaa vauhdikkaan vastaansanomattomasti kappaleella nimeltä Bulgarian Punishment, täytyyhän nimessä olla totta ainakin toinen puoli. Tässä tapauksessa totta on kipakka balkanilainen meininki, josta kolmen ja puolen minuutin juhlinnan jälkeen rauhoitutaan pakkomielteisen pianon d-sävelen ympärille rakentuvaan Infotron Obsessioniin, joka puolestaan edustaa jonkinlaista sofistikoitunutta nykyfuusiota. Siinä akustisilla soittimilla vedetään toisteisia sekvenssejä, joten kappaleen tyyliin on hakeutunut jopa hieman elektronisen minimalismin vivahteita, varsinkin kun haitaria on hieman väritetty efektipedaaleilla. Rangaistus on tästäkin rallista kaukana. Reipas meininki ja ennakkoluuloton seikkailu kansanmusiikin, jazzin ja kamariprogen muodostaman kolmion alueella sen sijaan on jo huomattavasti lähempänä totuutta.

Hyväluoma Groupille on antanut nimensä viulisti Tero Hyväluoma, joka on edellämainittua aluetta seuraaville tuttu monista yhteyksistä kuin myös Colossuksen sivuillakin käsitellyiltä Utopianisti-levyiltä. Yhtyeessä haitaroi myös Harri Kuusijärvi, jonka Music for a Family Picnic –levystä tykkäsin tällä saitilla joitain aikoja sitten. Jonkinasteista hengenheimolaisuutta Kuusijärven Koutukseen sekä Markus Pajakkalan Utopianistiin heijastuu myös tästä Reflection-levystä. Niitä yhdistää tietynlainen kaikesta tunkkaisuudesta tuuletettu vapautunut yleisilme sekä tietysti taiturimainen musisointi.

Yhtyeen muut kolme jäsentä ovat pianisti Matias Tyni, kontrabasisti Vesa Ojaniemi sekä rumpali Jesse Ojajärvi. Akustinen levy siis, ja sellaisena erittäin hyvin tuotettu, joten aplodit on syytä antaa myös äänittäjä-miksaaja Joonas Saikkoselle. Improvisaatiolla tuntuu olevan sävellysten tulkinnoissa merkittävä rooli, ja levy onkin äänitetty studiolivenä – muutoinhan näin tiivis soittajien vuorovaikutus ei kerta kaikkiaan olisi mahdollista. Äänityssessioissa on muuten kuvattu kustakin kappaleesta videot, jotka löytyvät Youtubesta Lusti Arts –kanavalta. 

Oma suosikkini levyn kappaleista on Goblin Chase nyrjähtäneine piano- ja viuluriffeineen, mutta eipä muistakaan raidoista löydy moitittavaa. Levyn päättää kaunis ja mietiskelevä Hang in the Balance, joka seitsemästä Tero Hyväluoman kappaleesta poiketen on basisti Vesa Ojaniemen säveltämä.

Loistolevy, kestokuunteluun menee!