Otso's blog

Peter Lindahlin luotsaama ruotsalaisprojekti palaa tällä viidennellä albumillaan omaan historiaansa: suurin osa levyn kappaleista sai alkunsa 90-luvun alkupuolella ja osa materiaalista on jopa peräisin vuosilta 1973-1974. Nyt tämä alun perin In the Labyrinth -debyytin rinnakkaisprojektina alkunsa saanut teos on vihdoinkin viimeistelty ja julkaistu.

Levy perustuu Stefan Ottmanin - joka on myös mukana tällä levyllä - ja Mikael Grejerin 80-luvulla kirjoittamaan Tolkien-henkiseen fantasiakertomukseen. Suurimman osan instrumenteista on soittanut multi-instrumentalisti Peter Lindahl itse ja hän myös tarjoilee levyn harvat lauletut lyriikat. Stefan Ottman kuljettaa tarinaa eteenpäin miellyttävän lämpimällä kertojanäänellään sekä soittaa osan kieli- puhallin ja kosketinsoitinosuuksista. Mukana on 12 muutakin muusikkoa, esimerkiksi heleän sanattomasti laulava Helena Selander. Kun vielä lisätään, että musiikki ammentaa suurimman osan vaikutteistaan folk-keskiaikaosastolta sekoittaen mukaan erilaisia maailmanmusiikkivaikutteita romanttisen kauniiksi, melodiseksi folkprogeksi, lienee tyylilaji riittävän hyvin kuvailtu ilman nimeltä mainittuja vertailukohteitakin.

Jäljelle jää kysymys: onko Peter Lindahl kumppaneineen onnistunut saamaan aikaan hyvää ja kuuntelua kestävää musiikkia? Muutaman kuuntelukerran perusteella oma vastaukseni on "on!". Olen toki yleisestikin suuri folkprogen ystävä, mutta kyllähän näistä aineksista saisi ympäripyöreätä ja ennalta-arvattavan makeaa höttöäkin. Samas Antaral ei ole sellaista. 77 minuutin pituudestaan huolimatta kokonaisuus pysyy hyvin kasassa ja mielikuvitusta on annosteltu reilulla kädellä, vaikkei tässä toki mitään radikaalia uudistusta tarjoillakaan.

Aion kuunnella tätä levyä usein. Toisaalta: ei Samas Antaralia tietysti voi suositella kenellekään, joka vihaa kaunista musiikkia!