Otso's blog

Belgialainen kosketinsoittaja Dominique Vantomme kävi vuonna 2016 Hollannissa katsomassa Stick Menin keikkaa, törmäsi samalla reissulla Moonjune-levy-yhtiön Leonardo Pavkoviciin, tutustui heti perään Tony Leviniin ja pikapuoliin olikin jo sovittu levytyssessiosta. Ei paha! Kukapas muusikko nyt ei tuollaisesta mäihästä inspiroituisi. Sessioihin tarvittiin vielä kitaristi (Michel Delville) ja rumpali (Maxime Lenssens) ja homma oli toteuttamista vaille valmis. Pohjaksi otettiin kourallinen Vantommen musiikillisia luonnoksia ja katsottiin mitä tapahtuu kun porukalle annetaan kaikki valtuudet toteuttaa luovuuttaan.

 

Lopputulos on kuultavissa tällä levyllä. Tyylilaji on kutakuinkin sitä mitä lähtökohdat antavat olettaa: inspiroitunutta impro-pohjaista instrumentaalifuusiota, joka ei nojaa pelkkään soittotekniikkaan vaan onnistuu luomaan melkoisen vahvoja tunnelmia vahvoilla ideoilla ja soundeilla. Kappaleet ovat pitkähköjä, valtaosin noin kymmenminuuttisia kehitelmiä, joissa on selviä teemoja ja sointukulkuja – kyse ei siis tosiaan ole pelkästä jammailusta, jos kohta ei myöskään läpisävelletystä materiaalista. Kappaleiden jatsahtavuudessa on eroja, The Self-Licking Ice Cream Cone on silkkaa canterbury-fuusiota, Levinin väkevän bassottelun varassa rouheasti etenevä Agent Orange avantimpaa Stick Men –tummistelua. Vielä tummempia vesiä tulkitsee levyn päättävä 9-minuttinen Emmetropia, joka on samalla suosikkini tämän levyn kappaleista. 

 

Yksi asia minua vähän häiritsee: kaikua on höltsätty miksaukseen isolla kauhalla, minun makuuni aivan liian isolla. Selkeys kärsii. Siitä huolimatta tämä on erittäin nautittava levy, suosittelen varsinkin kaikille Tony Levinin faneille.