JiiKoo's blog

  Vihdoinkin!

 Tässä on kirja jota olen odottanut vähintään neljännesvuosisadan. Ja tämä ei todellakaan ole moite kirjoittajalle vaan iso kiitos siitä, että suoritit suururakan meidän kaikkien asiasta innostuneiden iloksi! Itse olen progressiivisen rockmusiikin suhteen myöhäisherännäinen eli vasta vuoden 1976 tienoilla aloin laajentamaan tajuntaani Genesiksen ja Pink Floydin suuntaan. Silloinhan ensimmäisen progeaallon pioneerityöt olivat jo kaukana historiassa (ainakin teini-ikäisen katsannossa) eikä niistä senajan mediassa mitään puhuttu. Tiedonhankinta progen historiasta oli siis täysin oman aktiivisuuden varassa ja ennen googleaikaa melkoisen hankalaa.

 Toisaalta, juuri nyt on aivan oikea aika tämän kirjan ilmestyä, sillä mikäs sen hienompaa kuin lueskella hyviä artikkeleita mielenkiintoisista levyistä ja artisteista - ja samalla kuunnella niitä Spotifystä. Kirjan kahden ensimmäisen luvun läpikäytyäni en voi kuin hämmästellä kuinka harva esitellyistä levyistä puuttuu Spotista, suurimmat puutteet mielestäni Finnforest ja Make Lievonen.

 Prog Finlandia alkaa aikojen alusta eli Jim Pembroken Suomeen saapumisesta - no ei nyt aivan siitä mutta käytännössä Blues Sectionista kuitenkin. Muutama sitä edeltänyt nimi toki saa maininnan. Kirja etenee suurinpiirtein kronologisessa järjestyksessä, joten sen voi lukea alusta loppuun ja saada hyvän kokonaiskäsityksen aiheesta. Onnistuneen jaottelun ansiosta on myös helppo lukea omista kiinnostuksen kohteista sieltä täältäkin. Ainakin minulle käy juuri niin, luen kyllä kirjaa kannesta kanteen (ja samalla siis kuuntelen), mutta välillä on pakko kurkata joku mieleen juolahtava asia edestäpäinkin.

 Tässä vaiheessa olen siis vasta aloittelemassa kirjan kolmatta, progen synkkiä vuosia käsittelevää lukua, mutta sen verran olen tosiaan loppupäätäkin lueskellut että uskallan suositukseni julkituoda. Olen tosin kuullut asiantuntevalta taholta että kirjaan on jonkinverran päässyt kiusallisia asiavirheitä. Se on tietysti harmillista jos näin on, mutta ei todellakaan vähennä tämän kirjan tärkeyttä ja käytettävyyttä. Toivon kyllä kovasti että tästä saataisiin englanninkielinen painos mahdollisimman pian ja siihenhän niitä virheitä sitten voisi korjata.

 Kyllä, isosti suosittelen tätä kirjaa kaikille suomalaisesta progesta kiinnostuneille!

jiikoo