Home Articles > Record Reviews

Anderson/Stolt: Invention Of Knowledge

Jun 5 '16 | By Tero Honkasalo | Views: 1336 | Comments: 0

Niin paljon kuin menneessä eläminen kannattaisikin lopettaa, näiltä legendaarisen statuksen saaneilta artisteilta vaaditaan juttuja joita he tekivät, kun uransa olivat matkalla kohti korkeimpia huippujaan. Yesin Jon Anderson ei ole poikkeus. Mutta hei, nyt on iloisia uutisia! Jon ja yhteistyökumppaninsa Roine Stolt tarjoilevat juuri sitä mitä heiltä odotettiin, toivottiin, ja tilattiin. Jos tämä levy pitäisi laittaa jonnekin Yesin pitkälle aikajanalle, ja sinne tämä todellakin kuuluu, niin minä sijoittaisin tämän heti Magnificationin perään. Kyllä, pidin siitäkin levystä.

Invention Of Knowledge on täynnä upeaa soittoja ja tarkkaan harkittuja yksityiskohtia. Sikäli tämä on puhtaasti 70-luvun progressiivista musiikkia. Yesille annetaan usein sinfonisen progen leima. Tälle levylle se sopii ja kuuluu. Se on totta. Tämä on nimittäin juurikin sitä! Tom Brislin, joka soitti Yesin Symphonic-kiertueella, on pistänyt parastaan miettiessään levyn orkestraatioita. Klassinen musiikki on hienoa, mutta rock, ja sitähän tämä kuitenkin enimmäkseen on, voi olla aivan yhtä upeaa. Tälläisiä levyjä ei vaan tehdä enää usein. Onneksi edes joskus. Ja nyt. Tälle oli tilaus.

Arvosteltavana on yhteensä yhdeksän raitaa. Se on hämäystä. Kokonaisuuksia levyllä on vain neljä. Kuinka Yesiä ja progea tuo on? Kovin! Hienoa, upeaa, mahtavuutta! Keksikää lisää! Invention of Knowledge, Knowing, Everybody Heals ja Know… ovat kappaleiden nimet. Niistä vain viimeisessä on yksi osa. Juu, tekstit ovat puhdasta Andersonia. Niitä on mietitty ja ne saavat miettimään. Upeaa! Sisällöstä puhuttaessa, vain neljä on itse asiassa vähättelyä. Äkkiseltään levy on pitkä, mutta se tuntuu lyhyeltä. Ainakin tämä saa ajatukset sinkoilemaan. Joogaako kukaan? Tämä levy on Yin-joogaa. Pitkiä rauhallisia kappaleita jotka venyttävät kehon ja rauhoittavat mielen. Pistäkää soimaan ja ottakaa iisisti. Minä ainakin teen nyt niin.

Tero Honkasalo

No comments
You need to sign in to comment