Home Articles > Record Reviews

BRUCE HORNSBY Absolute Zero

Jun 11 '19 | By Harold the Barrel | Views: 988 | Comments: 0

Kauan sitten kultaisella 80-luvulla, kun kuuntelin lähinnä melodista heviä ja aaooärrää enkä ollut vielä pahemmin löytänyt progen syövereihin, en erityisemmin pitänyt Bruce Hornsbyn musiikista, en edes miehen hittibiiseistä (kuten The Way It Is tai Look Out Any Window). Ne eivät edustaneet melodista heviä eivätkä aaooärrää. Noita mainittuja biisejä ja montaa muutakin helmeä Hornsbyn tuotannosta on kyllä sitten myöhempinä vuosikymmeninä tullut kuunneltua hyvinkin paljon, koska kyseessä on hieno muusikko, jolla on ollut pitkä ja monivaiheinen ura. Mikäli nuo mainitut hitit sattuvat toimimaan sinulle ainoana kosketuspintana miehen musiikkiin, saatat ihmetellä miksi Harold arvostelee Colossuksen sivuilla Bruce Hornsbyä. Eipä hätää: jos pidät vaikkapa Peter Gabrielin myöhemmästä tuotannosta, olen aika varma, että myös Hornsbyn uutuuslevy maistuu.

64-vuotias muusikko hallitsee edelleen hienot melodiat (esim. Cast Off tai Never In This House) mutta Absolute Zero -levyllä on rutkasti myös todella omituisia sovituksia ja kunnianhimoisia kappaleita (vaikkapa Fractals ja upeisiin sfääreihin kasvava Take Me There Misty). Joissain biiseissä on jopa gentlegiantmaista iloittelua. Tuskin kukaan voi väittää, ettei The Blinding Light of Dreams -biisi sisältäisi progressiivisesta rockista tutuksi tulleita elementtejä. Voyager One puolestaan on silkkaa Talking Headsia, mutta se, tai "progevaikutteet" tuskin ovat tahallisia ja mielleyhtymät useimmiten kuulijan korvassa. Kaikesta kuuluu Hornsbyn ammattitaidon lisäksi myös kenties vanhemmiten herännyt vapaus tehdä mitä huvittaa.

Hornsbyn kiipparointi on edelleen mallikasta ja on aina nautinto kuulla oikeiden ihmisten soittavan oikeita soittimia hyvin. Levyllä on maineikkaita vierailijoita: rumpulegenda Jack DeJohnette, tai Cast Off -biisillä vieraileva, Bon Iverinäkin tunnettu ja Hornsbyn faneihin tunnustautuva Justin Vernon (jonka uudella levyllä Hornby on puolestaan mukana), Voyager One -biisillä vierailee arvostettu yMusic-sekstetti. Kuten sanottu, jos Peter Gabrielin toistaiseksi viimeisimmät albumit kuulostavat hyvältä, kehoitan tutustumaan Bruce Hornsbyn levyyn, johon olen itse palannut tänä vuonna jo useaan kertaan. 

No comments
You need to sign in to comment