Home Articles > Concert Reviews

Anekdoten ja Jeavestone, Pohjoismaiset musiikkipäivät 2018

Nov 13 '18 | By Teijo Salminen | Views: 2960 | Comments: 0

Jeavestone & Anekdoten lauantaina 10.11.2018 Pohjoismaisilla musiikkipäivillä

Pohjoismaiset musiikkipäivät on pisimpään jatkunut musiikkifestivaali Pohjolassa, ensimmäisen kerran ne järjestettiin jo 1888 - aikana, jolloin Sibeliuskin oli vasta nuori sävellyksenopiskelijakloppi ja ensimmäiset suurteokset antoivat odottaa itseään. Tänä vuonna nykymusiikkiin keskittyneen festivaalin päätteksi kuultiin kattaus pohjoismaista progressiivista musisointia, kun kalajokelainen Jeavestone ja Taalainmaan Borlängessa perustettu Anekdoten esiintyivät Suvilahden Tiivistämö-hallissa. Kiitos näistä valinnoista kuuluu päivien tämänhetkiselle taiteelliselle johtajalle, Yleisradiossa Karmiininpunaisen kuninkaan hovi- ohjelmaakin taannoin toimittaneelle säveltäjä Osmo Tapio Räihälälle.

Olen nähnyt ruotsalaisen Anekdotenin lavalla viimeksi syyskuussa 2000, eli hieman yli 18 vuotta sitten Tavastian lavalla. Ja ellen ihan väärin muista, konsertti taisi olla Colossuksen järjestämä. Samassa tilaisuudessa soitti myös Höyry-Kone, oletettavasti ihan viimeisiä esiintymisiään. Jännittävänä yksityiskohtana mainittakoon, että Anekdoten avasi ja Höyry-Kone päätti illan. Voi olla, että ruotsalaisbändi ulkomaisuudestaan huolimatta oli enemmän tai vähemmän lämmittelijänä kotimaisen progen yhdelle sen hetken huippubändille. Poikkeuksellista Anekdotenissa on se, että yhtye käytti ja käyttää edelleen lavalla aitoa mellotronia. Vaikka monen monta progeyhtyettä olen näiden vuosien varrella lavalla nähnytkin, niin tuo kahdeksantoista vuoden takainen akti oli ensimmäinen, jossa "jäätelökioskin" käyttöä olen livekäytössä todistanut, tämä viime lauantainen oli sitten se toinen kerta. Tällä kertaa lavalla nähty soitin ei ollut bändin oma, vaan lainalaite Matti Karin Vostok-studiolta.

Illan aloitti Jeavestone, tällä kertaa kotimainen soittokunta on ruotsalaisten lämmittelijöinä. Kalajoen prog&rollaajat vetivät keikan vakuuttavalla yhteistyöllä, bändille tyypillistä huumorikierrettä unohtamatta. Kitaristi-laulaja Kääntän eli Jim Goldworthin kitarakielen katkeaminenkin hoitui kätevästi soittimen vaihdolla (oliko varakitarana Anekdotenin Nicklasin Gibson SG? Siltä se ainakin näytti).

Tinja 'Tin Jay' Vuori (koskettimet, huilu), Aleksi Tanhuala (perkussiot), Jukka 'Jim Goldworth' Kääntä (kitara)


Vaikka hieno livebändi onkin, tällä kertaa Jeaveijarit saivat tyytyä tosiaan lämmittelijän karuun rooliin. Miksaus ei kaikin osin ollut ihan kohdillaan, äänekkäimmissä kohdissa lauluäänet eivät kuuluneet kovin selkeästi. Tästäkin huolimatta jäsenten stemmalaulanta tekee vaikutuksen joka kerralla. Yleisö istui salissa tuoleilla ja taputti kappaleiden välillä hieman vaisun oloisesti, joskin sentään joku iäkkäämpi yleisön joukosta huudahti tuon vanhoille Colossus-parroillekin tutun fraasin "Proge on iloinen asia!". Muutoin asetelma oli kuin tyypillisessä klassisen musiikin konsertissa, mikä aiheutti oudon kontrastin Jeavestonen suorastaan epäprogemaiseen ilakointiin joka kulminoituu vaikkapa Aurora Borealis Manin reggaehilpeilyssä. Selvästikin tässä odotettiin illan pääaktia, eli Anekdotenia.

Kimmo 'Kingo' Vierimaa (rummut), Tommi 'Tommy Glorioso' Vierimaa (basso)

 

Anekdotenin Anna Sofi ja Nicklas keskustelevat vielä viimeisistä säädöistä

Yleisöltä kysyttiin, halutaanko istuimet säilyttää salissa vai seistäänkö. Väki äänesti seisomisen puolesta, ja niin tuolit roudattiin pois. Anekdoten aloitti viimeisimmän levynsä hienollaavausraidalla "Shooting Star". Musiikki soljui ja se mellotron soundasi uskomattoman hienolta. On ihmeellistä, miten tuo vanha nauhasampleri tuo sointiin dramaattisen ja hallitsevan sävyn. Anekdotenin kappaleethan ovat melko pitkiä, joten aikaa meni ennen kuin päästiin alkupään tuotantoon, esimerkiksi From Within ja Nucleus 90-luvulta soitettiin. Tällöin soitinnustakin vaihdettin siten, että mellotronisti Anna Sofi Dahlberg vaihtoi soittimensa selloon ja kitaristi Nicklas istui kosketinten taakse. Tällä kertaa sello oli klassinen sello, vuosituhannen vaihteessa Tavastian lavalla kuultiin sähköistä versiota.

Mellotron...

Jan-Erik Liljeström

 

Anekdotenin kokoonpano on muuten pysynyt samana 90-luvulta muutoin, mutta nyt ilmeisesti viimeisen, v 2015 ilmestyneen levyn, myötä on kokoonpano kasvanut toisella kitaristilla. Uusi kitaristi on kuusikymppinen brittikonkari Marty Wilson-Piper, joka pitkään vaikutti australialaisessa psykebändissä The Church.

 

Marty Wilson-Piper

Nicklas Barker

 

Erityishuomiona mainittakoon loistavan basisti-laulaja Jan-Erikin Rickenbaker-soundin lisäksi on hänen verraten hyvä suomenkielen taitonsa, jolloin välispiikit lankesivat hänen lausuttavikseen, kieltämättä hyvästä syystä. Intensiivisen setin encorena bändi soitti debyyttialbuminsa avausraidan Karelia.

 

Anna Sofi Dahlberg

Peter Nordins

 

Omalla kohdallani Anekdoten oli jo hieman ehtinyt hieman painua unohduksiin, mutta tämän lauantai-illan myötä kiinnostus heräsi uudestaan, bändi on verevässä vedossa ja pitkät instrumentaalivyörytykset viedään maaliin todella intohimolla ja taidolla. Muutaman kuuntelukerran jälkeen on myös sanottava, että uusin levy on komeaa kuultavaa. Uskaltaisinpa tässä vaiheessa jo sanoa, että taso on yhtä kova tai jopa kovempi kuin noilla 90-luvun "klassikkolevyillä", joiden kappaleita kuitenkin tämän illan setissä oli valtaosa. Suosittelen lämpimästi tutustumaan. Anekdotenin lauantain keikka oli mitä mainioin päätös perinteikkäälle musiikkijuhlalle.

 

Jeavestone on:
Jukka Kääntä: kitara, laulu
Mikko Räihälä: kitara, melodika, laulu
Kimmo Vierimaa: rummut
Tommi Vierimaa: basso
Tinja Vuori: koskettimet, huilu, taustalaulu
Juho Ojala: koskettimet, taustalaulu
Aleksi Tanhuala: perkussiot

Jeavestonen setti:
The Plastic Landscaper
Repiphany
Monkeys of Tycoon
Furute Shock
Quela Puente!
Aurora Borealis Man
Human Games
I'd be Your Love
Your Turn to Run
The Secret Playhouse
Mean Words

Anekdoten on:
Nicklas Barker: Kitara, laulu, koskettimet
Jan-Erik Liljeström: Basso, laulu
Anna Sofi Dahlberg: Mellotron, koskettimet, sello
Peter Nordins: Rummut
Marty Wilson-Piper: kitara, perkussiot

Anekdotein setti:
Shooting star
Writing on the wall
From Within
The Old Man and the Sea
Nucleus
Get Out Alive
Where Solitude Remains
Hole
The Flow
Sad Rain
Gravity
----
Karelia

No comments
You need to sign in to comment