Home Articles > Interviews

Uusi progeklubi Lahdessa!

Feb 6 '18 | By Teijo Salminen | Views: 4324 | Comments: 0

Hyviä uutisia Lahdesta! Allekirjoittaneella kieltämättä läikähti sydänalassa lämpimästi, kun huomasin sosiaalisen median uutisseinällä ilmoituksen uudesta progeen keskittyvästä klubista Lahdessa. Turussahan noita Sisare-yhtyeen jäsenten ansiokkaasti järjestämiä progeklubeja on ollutkin jo muutaman vuoden ajan. Colossuksen klubit Helsingin päässä sen sijaan ovat olleet valitettavassa ”lepotilassa” jo kolmisen vuotta, täällä keikkoja järjestävät onneksi satunnaisesti levymerkit kuten Svart ja Running Moose muutamien ahkerien bändien ohella. Eli proge elää sittenkin ja toivottavasti nousee taas. Kulttuuri-ilmiöiden suosio on usein aaltoliikettä, ehkä tässä ollaan taas uuden aktiivisemman ajan aamunkoiton porteilla!


Siispä ottamaan yhteyttä Lahden proge-klubin puuhahenkilöihin. Sain kiinni sähköpostin välityksellä Max Hagelbergin, joka valotti perustamisen taustoja.

 

M: Tämän klubin ydin on Mancha nimisen bändin jäsenet : Cedrik Bano (kitara), Max Hagelberg (basso) ja Jukka Teerisaari (rummut). Olemme soittaneet yhdessä reilut parisen vuotta ja yhteinen intohimo on nimeenomaan PROGE. Vuonna 2016 soitimme kolme keikkaa kolmella eri klubilla Lahden Torvessa. Lisäksi olemme toimineet housebändinä useaan otteeseen Ravintola Tirran Soittajien Sunnuntaissa vuonna 2017, mikä on jamipohjainen kaikille soittajille suunnattu klubi/tapahtuma. Mainittakoon, että rumpali Teerisaari on soittanut lahtelaisen Haikaran loppupään tuotannossa

 

C: Teerisaaren nimi olikin jostain tuttu, soitti muistaakseni Domino IV-levyllä ja viimeiseksi jäänellä Tuhkamaalla. Mutta mitenkä muut ovat progeen päätyneet?

 

M: Minä ja Cedrik olimme soittaneet King TukTuk nimisessä Surf/Punk bändissä yhdessä useamman vuoden ja jossain vaiheessa mukaan alkoi tulla progressiivisia elementtejä - ja lopulta hyvinkin progemaisiakin biisejä. Ikävä kyllä mitään konkreettista emme saaneet äänitettyä sen aikaisen rumpalin muutettua pääkaupunkiseudulle. Hänen saatuaan perheenlisäystä homma tyssäsi kokonaan, näin jäi tyhjiö joka piti täyttää.

Muutaman kiemuran kautta syntyi Mancha. Tyyliltään tämän hetkinen Mancha on instrumentaalista progea, missä on vivahteita Crimsonista ja Mahavishnusta. Työstämme tällä hetkellä kappaletta, joka on reilu nelikymmenminuuttinen ja koostuu useammasta osasta jotka nivoutuvat yhteen. Tämä tullaan kuulemaan Proge-klubi -keikallamme.

 

C: Mistä sitten progeklubi-ajatus juontui?

 

M: Idea progeklubiin hioutui ideastani järjestää lahden Sopenkorpeen progefestari joka olisi vain sitä itseään eli Progea! Olin mukana perustamassa hanketta nimeltään Sopenkorven Kesanto, joka mahdollistaisi ulkoilmatapahtumien järjestämisen vanhalla teollisuusalueella. Tämän progefestarin ajankohta olisi tuleva kesä, ja saisimme mahdollisuuden esiintyä itsekin uuden setin kera.

Samalla Lahteen saataisi uusi tapahtuma progediggareille. Homma sai kunnolla tuulta alleen muutama kuukausi sitten kun Cedrik oli treeniemme päätteeksi maininnut Jukalle että ois kiva soittaa pitkästä aikaa keikka. Muutamaa päivää myöhemmin Jukka kertoi, että keikka olisi mahdollinen Tirrassa tai Torvessa. Kiitokset kuuluu tässä kohdassa yhdelle myös Tirra/Torvi ravintoloiden omistajista, Antti Sirvolle, joka niin ikään progediggarina oli näyttänyt vihreää valoa ajatukselle. Alkoi aivoriihi ja päätimme, että laitetaan pystyyn klubi, proge-klubi. Ja koska sillä nimellä toimi jo klubi Turussa, ehdotin että klubin nimi olisi yksinkertaisesti Lahden Proge-Klubi. Kertoo tavallaan kaiken oleellisen sen ihmeemmin hienostelematta. Olisi muuten mahtavaa jos joka kaupungissa olisi oma proge-klubinsa!

 

C: Tämä olisi todella mahtavaa, allekirjoitan tämän. Colossuksen klubeille ei aikoinaan esiintyjien hankkimisessa ongelmaa. Entä Lahden Proge-Klubilla? Tulevalla keikallahan on Helsingissäkin viime vuonna esiintynyt Kajaanin ainutlaatuinen zeuhl-ryhmä Dai Kaht. Onko joku erityinen suhde heihin?

 

M: Esiintyjät oli suht helppo saada, Dai Kahtin näin Torvessa viime vuonna ja olin suoraan sanottuna myyty heidän keikkansa jälkeen. Piti mennä esittäytymään ja kertomaan että tyypit pitää saada uudestaan Lahteen nimenomaan Proge-festariin. Joten nyt kun päätimme järjestää proge-klubin oli vain luonnollista pyytää heidät jo sinne. Toinen illan ulkopaikkakuntalainen bändi From Grotto (Helsingistä, toim huom!) oli Cedrikille etuudestaan tuttu toisen bändinsä (Käki) kautta ja näin ollen hän pyysi heidät esiintymään. Loppujen lopuksi koko idea proge-klubista saatiin kasaan hyvällä yhteistyöllä ja yksinomaan rakkaudesta progeen. Itse klubin tarkoitus on tuoda Lahteen progebändejä ja tarjota lahtelaisille hyvä vaihtoehto, tulla kuulemaan nimeenomaan progea. Uskomme että tällaiselle on tilausta ja pyrimme järjestämään klubin useamman kerran vuodessa.

 

C: Kuulostaa erittäin lupaavalta. Colossus kiittää viestinnästä ja toivottaa mitä parasta jatkoa ja menestystä Lahden Proge-klubille!

Lahden Proge-klubi Facebookissa, katsokaa ja tykätkää:
https://www.facebook.com/lahdenprogeklubi/

 

Teijo

 

 

 

 

 

 

No comments
You need to sign in to comment