Home Articles > Record Reviews

SPECIAL PROVIDENCE Will

Nov 24 '17 | By Harold the Barrel | Views: 1529 | Comments: 0

Instrumentaaliprogea Unkarista! Jee! Kiinnostavan instrumentaaliprogen tekeminen ei ole maailman helpoin homma. Se vaatii kappaleita, joissa on kekseliäitä sovituksia, yllätyksellisyyttä, tarttumapintaa. Check. Se vaatii malttia olla venyttämättä kappaleita liikaa. Check. Ja tietenkin se vaatii helevetin hyvää soittotaitoa. Check.

Nelihenkinen Special Providence on julkaissut jo viidennen kokopitkänsä ja ilmeisesti saanut arvostusta ns. piireissä melkoisen laajalti. Meikä ei ole tietenkään kuullutkaan bändistä tätä ennen. No, musiikkia julkaistaan aika paljon ja parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Will-levy teki  niin suuren vaikutuksen, että täytyy ottaa haltuun ne aiemmatkin julkaisut. Ei epäilystäkään että jokainen bändin muusikko on kivenkova ammattilainen. Pitkä yhteinen historia kuuluu mm. siinä, että nelikolle on selkeästi muodostunut oma tyylinsä, jossa yhdistyvät luontevasti progemetalli, normaali metalli (!), fuusiojazz, tai vaikkapa postrock. Sävellyksellisesti miellyttivät eniten levyn nimibiisi, napakka Mos Eisley ja melkoista musiikillista ilotulitusta sisältävä päätösraita Distant Knowledge. Sen sijaan The Rainmaker on keskinkertainen ja jopa tylsä. Lievä negatiivissävyinen kuittaus vielä ns. mättöosastosta. Vaikka bändin jäsenistä osalla varmasti onkin metallisia luurankoja kaapissa, olisin itse tullut toimeen vähemmälläkin mätöllä. Toisaalta Special Providence tarjoaa levyllä paljonkin ilmavia ja kaukana heavy metallista olevia ratkaisuja, sekä hauskoja pikku viittauksia muuallekin kuin heviin.

Kokoonpanosta (Adam Markó, dr, Attila Fehérvári, bs, Márton Kertész, gtr, Zsolt Kaltenecker, kb) erityismaininnan ansaitsee kosketinsoittaja Kaltenecker, jonka monipuolisuutta ei voi kuin ihmetellä, siis niin soitannollista kuin soundillistakin. Mukana on vaikkapa nykyelektrossa käytettävistä soundeista ihastuttaviin kasarisoundeihin. Jälkimmäisiä kuullaan Slow Spin -kappaleessa, jonka teema vie kuulijansa nyrjähtäneeseen Harold Faltermeyer -maailmaan!

Instrumentaalimusiikki on harvoin kuulostanut näin kiehtovalta. Eihän tätäkään tuntitolkulla putkeen pysty kuuntelemaan, mutta täytyy ehdottomasti kaivaa esiin yhtyeen aiemmat levyt esim. Spotifysta. Vielä loppuun sellainen ajatus, että jos vielä kävisin Pori Jazz -tapahtumassa, näkisin Special Providencen siellä enemmän kuin mielelläni!

No comments
You need to sign in to comment