Home Articles > Stories

Matti Pajuniemi : Aamunkoiton portit (toinen painos)

Oct 15 '17 | By Jorma Juntunen | Views: 2915 | Comments: 6

  Joitakin aikoja sitten heitettiin kevyehköä hetulaa Matin kanssa naamakirjassa. Sen seurauksena hän toimitti kirjansa minulle ja toivoi kovaa (tai ainakin jotain sensuuntaista) kritiikkiä. Olen nyt yrittänyt olla sanojeni mittainen ja keksiä kriittistä kritisoitavaa. Mutta minkäs teet, kirja on niin hyvä nyt toisenakin painoksena, etten voi muuta kuin suositella sitä. Jos Sinulle - tämän lukija - kirja ei vielä ole tuttu, niin Colossus-lehti n 45 sisältää Otso Pakarisen perusteellisen arvion, johon minulla ei ole oikein mitään lisättävää ja voin allekirjoittaa hyväksyen joka sanan. Ehkä Otso voisi jopa julkaista arvionsa täällä nettisivullakin?

  Kirjahan tosiaan on erinomainen hakuteos meille suomenkielisille alan harrastajille, niin eka kuin tämä toinenkin painos. Mielestäni onnistunut muutos on kirjan lopussa oleva luettelonomainen liite, jossa esitellään lyhyesti reilut 300 kirjan varsinaisen tekstiosan ulkopuolelle jäänyttä yhtyettä ja artistia. Ainakin minulle tämä osio on antoisampi tutkimuskohde kuin ekan painoksen listaukset suosituimmista progelevyistä. Muilta osin kirja on käytännöllisesti katsoen sama painoksesta riippumatta. No, kannesta senverran että pidän toisen painoksen selkeämmin erottuvaa tekstiä parempana. Vaimo oli sitten tietysti eri mieltä tästä asiasta... Kuva-aiheista en sano mitään.

  Lämpimästi siis suosittelen kirjan hankintaa kaikille aiheesta kiinnostuneille! Ja mitäs seuraavaksi Matti? Olisiko kirja progen uudesta noususta mitään? Jäämme odottamaan.

jk

Matti Pajuniemi
Oct 16 '17
Kiitos, JiiKoo! Kirjan varsinaisessa tekstissä olevat pienet päivitykset eivät toki jo aiheen käsittelyn aikarajauksen vuoksi ole kovin merkittäviä ja runsaita, mutta tässä esimerkkejä. Sivu 340: "Kansas palasi kehiin uusine laulajineen kehutulla albumilla The Prelude Implicit (2016) ja olisi seuraavana keväänä käynyt konsertoimassa Suomessakin, ellei koko Euroopan-kiertuetta olisi peruttu." - ELP:n yhteydessä, s. 105: "Sekä Keith Emerson että Greg Lake menehtyivät vuonna 2016." - Ja Oldfieldin Ommadawn-albumin yhteyteen s. 149 laitoin käännöksen levyn A-puolella toistetusta iirinkielisestä tekstistä.Kiitos, JiiKoo! Kirjan varsinaisessa tekstissä olevat pienet päivitykset eivät toki jo aiheen käsittelyn aikarajauksen vuoksi ole kovin merkittäviä ja runsaita, mutta tässä esimerkkejä. Sivu 340: &quo...See more
Jorma Juntunen
Oct 16 '17
Kiitos Matti tarkennuksesta. Aivan noin tarkkaan en tosiaan pystynyt/ehtinyt vertailua suorittamaan.
Martti Jousimo
Oct 16 '17
Liitteestä sen verran kommenttia, että ihmettelen, kun siitä puuttuu Os Mutantes, vaikka siellä on mainittu muutama muu brassiorkesteri. Bändihän kyllä aloitti psykedeliasta, mutta siirtyi monen muun tavoin 70-luvun alkupuolella progeen ja teki pari varsin hienoa, hieman mutta ei liikaa Yes-vaikutteista levyä. Mahtavaa kyllä, että tosiaan Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolisia yhtyeitä liitteessä on runsain mitoin, mietin, että lienee myös Afrikan mantereelta ainakin jotakin progen hengenheimolaisia löytynee, tietoa minullakaan niistä ei kylläkään ole, Etiopian musaan kun olen ainoastaan tutustunut. Siellä ei 60-luvulla suoranaisia progeartisteja ollut, jazzia kylläkin, mutta paikanpäällä näin televisiossa 2000-luvulla hyvin progahtavaa meininkiä.Liitteestä sen verran kommenttia, että ihmettelen, kun siitä puuttuu Os Mutantes, vaikka siellä on mainittu muutama muu brassiorkesteri. Bändihän kyllä aloitti psykedeliasta, mutta siirtyi monen muun ...See more
Martti Jousimo
Oct 16 '17
Menehtyneistä progeartisteista tuli vielä mieleen, että kovasti on heitäkin nyt sitten lähtenyt viime vuosina, Chris Squire kun lähti 2015 ja Wetton tänä vuonna.
Matti Pajuniemi
Oct 20 '17
Unohdin kertoa (jos joku täällä ei vielä tiedä), että paras taho hankkia ko. omakustanneteos olen minä. Yhteydenotot Facebookissa tai s-postiin mattipajuniemi AT hotmail.com. Kiitos!
Matti Pajuniemi
Dec 1 '20
Viime viikkoina on taas tiedusteltu niin Aamunkoiton portteja kuin Prog Finlandiaa. Ei löydy enää kumpiakaan! Myös tammikuussa ilmestyvän Unisataman painos on sen verran pieni, että suosittelen hankkimaan oman kappaleen ajoissa.
You need to sign in to comment