Home Articles > Record Reviews

JULY BLUE: Hair Spell

Mar 8 '17 | By Matti Pajuniemi | Views: 1896 | Comments: 3

"Tässä on hillitön naislaulaja", kommentoi Otson saatelappunen -- naulan kantaan. Kyseinen lähes neljän oktaavin vokalisti on bulgarialaissyntyinen Lubena Nova, jonka Suomen kamaralle painottunut meriittilista sisältää niin klassisia lauluopintoja ja kilpailuvoittoja kuin esiintymisiä mm. oopperan, mustalaismusiikin ja jazzin parissa. Viime vuoden puolella esikoisalbuminsa julkaissut July Blue -yhtye syntyi, kun Lubena ja kitaristi Ismo Savola olivat tavanneet jazzkonsertissa. Ismo vastaa omatuotantoisen levyn sävellyksistä ja Lubena sanoituksista.

Musiikki on dynaamista ja melodista jazz- tai art-rockia, joka instrumentaalisena ei välttämättä mitenkään silmiinpistävästi erottuisi korkeatasoisesta nykyfuusiosta. Levyn ainokainen instrumentaaliraita 'Still Forgotten' antaa viitteitä siitä, että homma olisi toiminut mainiosti myös nelihenkisenä soitinkokoonpanona. Koskettimissa (lähinnä pianossa) on Seppo Wahl ja rytmisektion muodostavat Hannu Mikola ja Tuomas Rajala. Mutta Lubenan huikea persoonallisuus laulajana nostaa yhtyeen omaan luokkaansa. Sekoita mielessäsi Tarja Turusen oopperakompetenssi, Kate Bushin kaikkein noitamaisimmat eksentrisyydet ja Muppettien Miss Piggy, niin pääset jyvälle. Vaikka äkkiseltään voisi ajatella tässä olevan ainekset karvoja nostattavalle ärsyttävyydelle, huomaan viihtyväni tämän musiikin äärellä yllättävän hyvin. Akrobaattisessa omaperäisyydessäänkin laulu istuu harmonisesti notkeaan ja rennosti pirskahtelevaan soitantaan. Kaikki osatekijät, Savolan kitaroita myöten, palvelevat progressiivisesti virittynyttä kokonaisuutta. Kun instrumentaalifuusiota usein vaivaa jonkinasteinen emotionaalinen tasapaksuus, tässä kymmenen kappaleen kimarassa sellaisesta ei ole tietoakaan. July Blue on iloisin musiikillinen yllätykseni pitkään aikaan!

Otso Pakarinen
Mar 8 '17
Tämä levy kannattaa tosiaan jokaisen, jonka mielestä suomalaisissa bändeissä on usein harmillisen heikot vokalistit, tsekata! ;-D
Martti Jousimo
Mar 8 '17
Kaikenlaisesta kummallisesta laulannasta ja laulutyylistä olen paljon tykännyt, mutta nyt kyllä täytyy sanoa, että tuo Lubena Novan tyyli riipii niin pahasti, etten pysty koko levyä kuuntelemaan. Musiikki kuulostaa kyllä hyvältä aina kun hän ei laula. En ole koskaan sietänyt Tarja Turusen vokalisointia, joten tämäkään ei sinänsä yllättänyt. Ymmärrän kyllä, että tykkääjiäkin varmasti löytyy.Kaikenlaisesta kummallisesta laulannasta ja laulutyylistä olen paljon tykännyt, mutta nyt kyllä täytyy sanoa, että tuo Lubena Novan tyyli riipii niin pahasti, etten pysty koko levyä kuuntelemaan. Musi...See more
Otso Pakarinen
Mar 8 '17
Juu, varmasti jakaa mielipiteitä. Itsekin olin ensi kuulemalta kahden vaiheilla, mutta sitten kallistuin "Vau!"-puolelle.
You need to sign in to comment