Home Articles > Record Reviews

WINGFIELD REUTER STAVI SIRKIS: The Stone House

Feb 13 '17 | By Matti Pajuniemi | Views: 1864 | Comments: 1

Neljä eri maista tulevaa muusikkoa (kaksi kitaristia, basisti ja rumpali), joista yhdestäkään en ollut tietoinen ennestään. Tunnin verran instrumentaalimusiikkia, joka on äänitetty livenä studiossa kokonaan improvisoituna, ilman jälkikäteisviilailuja. Varauduin kärsivällisyyttä koettelevaan kuuntelukokemukseen vailla erityistä emotionaalista kaikupohjaa, mutta yllätyin positiivisesti!

Aluksi pieni artistiesittely: englantilaiskitaristi Mark Wingfieldin joku saattaa tietää pitkäaikaisesta duostaan akustisen kitaran mestarin Kevin Kastningin kanssa, ja saksalainen Markus Reuter on soittanut mm. Stick Menissä ja The Crimson ProceKctissa. Heidät molemmat näemmä luetaan aikamme innovatiivisimpien ja riskejä kaihtamattomimpien kitaristien joukkoon, eikä levyä kuunnellessa herää suurtakaan halua väittää vastaan. Vertailukohteita toki voi löytää takavuosikymmeniltäkin, lähtien Robert Frippin ja Brian Enon yhteistöistä 70-luvulta. Itselleni tuli selvimmin mieleen norjalainen Terje Rypdal, jonka tavoin myös tämä ryhmä olisi täysin kotonaan genrerajoja rikkovalla ECM-levymerkillä. Israelilaissyntyiset Yaron Stafi (nauhaton basso) ja Asaf Sirkis (rummut) ovat soittajina sekä improvisoinnin taitajina yhtä kovaa kaliiberia. Kaikki neljä ovat tasavertaisesti olleet luomassa tätä lumoavaa äänimatkaa.

Kymmenen minuutin molemmin puolin mitoitettuja kappaleita on kuusi, ja esimerkiksi rytmin keskeisyyden suhteen ne erottautuvat toisistaan kiitettävän selkeästi. Välillä annetaan mennä crimsonmaisella vimmalla, välillä taas maalaillaan eteerisempiä maisemia. Musiikillisen kartan kiinnekohdiksi voisi nimetä mm. free jazzin, ambientin, progen ja jopa trancen, mutta lokerointia ei taaskaan kerran kannata kovin tosissaan harrastaa. Tämä musiikki elää ja hengittää joka solullaan eikä kuulijan mukaanpääsy ole ylivoimaisen vaikeaa. Jos vähänkään on vastaanottavainen improvisaatiolähtöiselle fuusiolle, The Stone House ei tuottane pettymystä. Kuvassa molempia käsiä kitaran kaulalla pitävän Reuterin kohdalla muuten lukee "TouchGuitars(R)AU8", mikäli tämä tieto jollekulle jotain kertoo.

Otso Pakarinen
Feb 13 '17
Tuo Reuter on ollut monessa mukana, näin hänet joskus viime vuosikymmenellä livenä Centrozoonin keikalla Espoossa. Nuo hänen soittamansa Touch guitarit ovat miehen omia luomuksia, näköjään niitä saa halukkaat ostaakin: http://www.touchguitars.com/models-specs/Tuo Reuter on ollut monessa mukana, näin hänet joskus viime vuosikymmenellä livenä Centrozoonin keikalla Espoossa. Nuo hänen soittamansa Touch guitarit ovat miehen omia luomuksia, näköjään niitä saa h...See more
You need to sign in to comment