Home Articles > Record Reviews

KAIPA DA CAPO Dårskapens Monotoni

Feb 2 '17 | By Harold the Barrel | Views: 941 | Comments: 0

Toisaalla kosketinsoittaja Hans Lundin on julkaissut musiikkia nuorempien muusikoiden kanssa Kaipa-nimen alla, toisaalla hänen entiset bändikamunsa Roine Stolt, Ingemar Bergman ja Tomas Eriksson ovat perustaneet Kaipa Da Capo -kokoonpanon, jonka alkuperäinen tarkoitus oli vain keikkailla ja pitää bändin monikymmenvuotinen perintö elossa lavalla esittämällä kolmen ekan Kaipa-levyn matskua – Lundin kun ei näin tee – mutta joka on lopulta päätynyt myös studioon tekemään uutta materiaalia. En tiedä olisiko kannattanut, Dårskapens Monotoni kun sisältää enimmäkseen hyvin soitettua, harmitonta, mutta enimmäkseen myös laiskaa ja tylsää skandiprogea, jota jopa monotoniseksi vanhojen herrojen puuhasteluksi voisi kutsua. Levyn keskivaiheella on sellaista hidastempoista bluesfiilistelyä, että meinasin nukahtaa.

On levyllä hyvät hetkensäkin: nimibiisissä on useita hienoja soitannollisia kohtia, levyn päättävä Vi Lever Här puolestaan on melodisuudessaan suorastaan poppia ja jää soimaan tunneiksi päähän.
Levyn materiaalit on käsittääkseni äänitetty perinteisesti kimpassa studiossa soittaen, mikä osin selittänee levyn orgaanisen soundimaailman. En ole koskaan pitänyt Stoltia mitenkään kovin erikoisena laulajana eikä mies säväytä tälläkään levyllä, ei myöskään kitaraosastolla. Onneksi levyllä kuullaan muidenkin laulamaa materiaalia ja ryhmän kosketinsoittaja Max Lorentz vetää hienosti roolinsa, kuullaanpa levyllä myös ilmeisesti aitoja kirkkourkuja, mistä saa aina bonusta!

En osaa sanoa kannattaako näitä kahta Kaipa-johteista kokoonpanoa verrata toisiinsa, sen verran erilaisista lähtökohdista ne ponnistavat, mutta teenpä sen kuitenkin: Roine Stolt ja kumppanit (alkuperäis-Kaipalaisten lisäksi Da Capossa soittavat siis em. Lorentz sekä Roinen veli Mikael Stolt) tekevät laadukasta retroilua, mutta ainakin viimeisten näyttöjen perusteella Lundin tekee oman studio-Kaipansa kanssa huomattavasti mielenkiintoisempaa musiikkia, kuuntele vaikka v. 2014 ilmestynyt Sattyg. Lundin on pysytellyt jo tovin melko hiljaa, mutta käsittääkseni uutta levyä ollaan tekemässä parhaillaan!

 

No comments
You need to sign in to comment