Home Articles > Record Reviews

I CANCELLI DELLA MEMORIA: TRIBUTO ANNI '70 A FRANCO BATTIATO

Oct 7 '15 | By Otso Pakarinen | Views: 1474 | Comments: 0

Franco Battiato on italialainen pop-kestotähti, jonka ura kattaa kaikkea mahdollista euroviisuista elokuvaan. Tällä livelevyllä juhlitaan hänen 70-vuotissynttäreitään kuusihenkisen yhtyeen voimin. CD-levyn lisäksi pakettiin kuuluu DVD, jolla on taltiointi konsertista sekä sekavahko 40-minuttinen ”keskustelurokumentti”, joka on onneksi tekstitetty englanniksi.

Harva muistanee, että Battiato aloitti uransa varsin elektronis-progressiivisissa merkeissä. Itselleni noilta ajoilta tuttu on vain neljäs, vuonna 1974 julkaistu albumi Clic, jonka teki meikäläiseen aikoinaan melkoisen vaikutuksen melodisella minimalismillaan. Tämän levyn tehnyt kokoonpano on ottanut nimensä yhdestä Clic-levyn kappaleesta, ja yhtye myös esittää kyseisen kappaleen. Hyvältä kuulostaa. Miksihän olen mennyt joskus hukkaamaan tuon albumin?

Muutkin kappaleet ovat Battiation uran progressiivisilta alkuajoilta, mikä ei liene ihme kun mukana on sellaisia soittajia kuin Yugenista ja Not a Good Signista tuttu kosketinsoittaja Paolo ”Ske” Botta sekä Battiaton varhaisilla levyillä soittaneet  rumpali Gianfranco D'Adda ja kitaristi Mario Dalla Stella. Muut bändin jäsenet ovat vokalisti Roberta Pagani, basisti Mauro Galbersanini ja lyömäsoittaja Carlo Cilibrasi. Yhtye onnistuu taikomaan varsin autenttisenoloiset 70-luvun soundit ja muutenkin kokonaisuus vaikuttaa onnistuneelta. Nyt sitten vain tutustumaan Battiaton varhaistuotantoon vaikkapa Spotifyn avustuksella!

Yhtä asiaa ihmettelen: Battiato on syntynyt vuonna 1945, joten tänä vuonna tosiaan on kulunut 70 vuotta hänen syntymästään. Taltioinnin kohteena ollut konsertti on kuitenkin pidetty jo vuonna 2010. Ilmeisesti silloin juhlittiin hänen 65-vuotispäiviään ja julkaisu jätettiin odottelemaan pyöreämpiä vuosia.

No comments
You need to sign in to comment