Home Articles > Record Reviews

Cromwell - Black Chapter Red

Jul 27 '16 | By Tero Honkasalo | Views: 1792 | Comments: 0

Thomas Cromwell oli Kuningas Henryn pääministeri 1500-luvulla. Oliver Cromwell oli englantilainen poliitikko ja johtaja 1600-luvulla. Saksalainen Cromwell kuulostaa pitkälti samalta kuin 80-luvun lopun ja 90-luvun alun brittiläiset progebändit. Tai no, jos ihan rehellisiä ollaan, tämä muistuttaa aika lailla minkä tahansa maalaista neo-progea soittavaa ryhmää. Ei Black Chapter Red silti huono ole. Pikemminkin tämä levy on tehty oikein hienosti. Olen soittanut tätä jo lukuisia kertoja varsinaisesti kyllästymättä. Se on jo jonkinlainen saavutus.

 

Cromwell on perustettu jo vuonna 1993. Tuolloin bändi oli jäsenilleen vain harrastus. Sitä se lienee edelleenkin. Oli miten oli, alussa nämä varsin taitavat ja tyylitajuiset muusikot halusivat pitää hauskaa ja soittaa sellaista musiikkia josta pitivät. Bändillä oli naissolisti. 1997 he julkaisivat Burning Banners -nimisen debyyttinsä. Ei liene genren klassikko, millään sarjatasolla. Pikakelauksella tähän päivään. Kokoonpano on muuttunut siten että laulaja toimii nykyään Holger Weckbach, kitaristin nimi on tänä päivänä Frank Nowack. Hän soittaa levyllä myös bassoa. Alkuperäisistä jäsenistä mukana ovat edelleen rumpali Eric Trauzettel ja kosketinsoittaja Wolfgang Täffner. Vihkon kuvista päätellen ihan untuvikoista ei ole kyse.

 

Kokemus kuuluu Black Chapter Redillä. Lauluosuudet varsinkin ovat hyvin vakuuttavia. Holgerin ääni on miellyttävä kuunnella, eikä siinä häiritse oikein mikään. Voiko sellainen häiritä? Samaa voi sanoa myös kappaleista. Ne toimivat, kulkevat, kuulostavat soundillisesti juuri oikealta ja ovat sitä mitä progen pitää tai kuvitellaan olevan. Tämä on hyvää progea. Mutta! Erinomainen progressiivinen rock yllättää. Se tarjoilee kuulijalle haasteita. Se pistää aivot mutkalle ja nostaa ihokarvat pystyyn. Miksi tuo oli tehty niin ja niin, pitikö tuohon lisätä tuollainen kohta tai eikö se osa olisi jatkunut sujuvasti jos ja niin edelleen. Tämä levy ei haasta, vaan on vain hyvä. Ehkä bändi saa itsestään enemmän irti ensi kerralla. Siksi uskallan päättää tämän arvion televisiosta tutulla kommentilla:"Jatkoon".

 

Tero Honkasalo

No comments
You need to sign in to comment